вторник, 13 ноември 2018 г.

Камерна капела "Полифония" София гостува в Силистра


Камерна капела „Полифония“ при НЧ „Алеко Константинов“ – град София (диригент Людмила Герова) е носител на тазгодишната награда „Кристална лира“ в категория „Хорово изкуство“ от Съюз на музикалните и танцовите дейци.

На 23 ноември 2018 г. от 16,15 ч. в Регионална библиотека „Партений Павлович“ е представянето на книгата „Ивелин Димитров и „Полифония“. Песни пред олтара на времето“, издадена по повод 50-годишнината от създаването на хора, чествана тази година. Неин автор  е известната радио журналистката Божана Димитрова. Предния ден – 22 ноември, от 17,30 ч. е предвиден самостоятелен концерт на капелата в зала 13 на Художествена галерия Силистра.

Създателят на капелата маестро Ивелин Димитров е роден 1931 г. в град Силистра в семейството на музикалния деец Иван Димитров – учител по музика, режисьор на оперети, театрален деец и солист на хор „Седянка” в града, и на учителката по пиано Елена Димитрова.
Бъдещото светила на българския музикален небосклон завършва теоретичния факултет на Софийска музикална академия и композиция при проф. Марин Големинов, след което се посвещава на работата с деца – преподава солфеж на малките певци в хор „Бодра смяна“.  Композитор е на симфонични, камерни и хорови творби; диригент и музикален педагог; създател на Камерна капела „Полифония” и неин ръководител в продължение на 40 години (до кончината си през 2008 г.). През 1991 година Маестрото е обявен за почетен гражданин на Силистра.
Съставът постига високо професионално ниво и високо признание не само в страната, но и в многобройни задгранични гостувания в Италия, Белгия, Русия, Ирландия, Румъния и др. страни. Резултатът: над 20 престижни награди на наши и чужди форуми, в това число и от събори на хоровете от крайдунавските градове в Силистра.  
Ивелин Димитров е автор на хорово-инструментални творби, а неговите симфонии „Залезът“ и „Дни на жертвоприношение“ са с престижни награди от Съюза на българските композитори; има и редица авторски плочи, издадени от БЗК „Балкантон“.
Формацията сред специалните гости на Международната музикално-сценична среща „Европа на крилете на песента и красотата“ в Силистра (23 ноември 2018 г., 17,30 ч. в салона на община Силистра до Дунавски парк). Проявата е организирана от Областна администрация Силистра в изпълнение на Комуникационна стратегия на Република България – работна програма 2018.
В програмата: ревю на народни костюми от различни страни; музикални и танцови изпълнения, представящи културното многообразие на Стария континент – участват Камерна капела "Полифония", Смесен хор „Седянка“, представители на ЦМИ „Мегатон“, ВС „ДО РЕ МИ“, Танцов клуб „Импресия“, Балет „Б2“, Балет „ЛИДЕНС“, инструментален дует „Дуросторум“, ВГ „Ретро“, гости от Румъния. Презентации, посветени на езиците на страните от ЕС, както още за юбилеите – 120 години Музикално дружество „Гайда“, 110 години на Музикално дружество „Седянка“, 90 години от рождението на Ивелин Димитров и 30 години от кончината на силистренския композитор на естрадни песни Хетко Николов, изпълнени от певици като Лили Иванова, Маргарита Хранова и др. звезди от миналия век.



Диригентката Герова в интервю за БНР през м. юли 2018 г.: „Началото бе поставено, когато напуснахме хор „Бодра смяна“ поради възраст. Решихме да си направим наш състав. Поканихме за диригент г-н Димитров. В часовете по солфеж в той работеше по уникалната система за нотно ограмотяване на Борис Тричков и развиваше импровизаторските ни умения.
Първоначално движеше една показалка по тоновата стълбица според измислена от него мелодия. После пеехме двуглас с две показалки, стигали сме до четири гласа. Той композираше в момента, а ние пеехме. Участвали сме на международен форум на учителите по музика в Москва. Те не можеха да повярват, че всичко е импровизирано и не е предварително заучен урок.
Този метод скъсява подготвителния период и бързо се достига до съществената част – интерпретацията. На международните конкурси печелехме награди с парични суми. Със своя дял Ивелин купуваше ноти за репертоара. Голяма част от него са песни от Предкласиката. Мечтаехме да ги чуем в истинската среда, за която са написани. Бяхме много щастливи, когато ни разрешиха да пеем в катедралата „Сан Марко“ във Венеция, „Св. Петър“ в Рим, в църквите в Несебър.
Осъществили сме десетки премиери на български творби на прегледа „Нова българска музика“, пеем и обработки на народни песни от Красимир Кюркчийски, Иван Спасов, Николай Кауфман. Преди години бяхме поканени в радиопредаване в гр. Льовен, Белгия. Като завършихме изпълнението на „Замръкнала Яна“ от Кюркчийски, чухме необичаен тътен. Оказа се, че това е тропане с крака от възторг. Когато взехме първа награда на Международния фестивал в гр. Корк, Ирландия, на летището срещнахме председателя на журито – професор в Лондонската консерватория. Когато ни приближи, той свали шапката си и дълбоко се поклони на Ивелин. В Гориция пък сравниха пеенето ни с еолови флейти – старинни инструменти, които звучат меко и нежно“. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар