четвъртък, 18 април 2019 г.

МОНА (Монислава Недева) кани на еко акция в полза на Младежки дом Силистра

Силистренката родом 
МОНА 
(Монислава Недева) 
кани на еко акция в полза на Младежки дом Силистра, научаваме от Фейсбук: Очаквам ви на 20.04., събота, след 15 ч., за да създадем един нов градски шедьовър. (бел. - по идея на СНЦ "Дуросторум - Дръстър - Силистра"). Всеки път се вълнувам, когато дойда на това място. Тук започна всичко - любовта към музиката, страстта към изкуството и опознаването на мен като личност. Няма да ви разказвам с подробности колко много емоции, трепети и вълнение съм преживяла, защото те си остават завинаги тук и завинаги в моето сърце. ❤️.По-важното е, че 10 години по-късно заедно с Cif решихме да почистим и разкрасим Младежкия дом. 
---
Архив ВЕРСИНАЖ: Сградата на Младежки дом Силистра е изградена в периода 1972-1978 г. в рамките на ДКМС с тогавашни първи секретари Атанас Киров и Георги Вълев. Архитект:  проф. д-р архитект Стефан Стефанов Попов, един от най-изтъкнатите български архитекти за всички времена, родом от село Садина, Лудогорието

Открита е в края на 1978 г. с пръв директор Лидия Димитрова и последващи Димитър Стойчев, Румен Маречков, Любомир Добрев, Валентин Стоянов, Снежана Костова, Йордан Георгиев, Веселин Ников, Митко Костадинов и др. 

В продължение на няколко години Домът носи името на младия поет и антифашист от Силистра Илия Ачков-Илюша, на който е кръстен в чест на десетата година от откриването му. Автор на проекта е арх. Стефан Попов от София, който тогава е част от екипа на силистренската „Проектантска организация“. Инвеститор е Комитетът за младежта и спорта, а изпълнител на проекта е Строително-монтажен комбинат Силистра. За място на Дома е направен избор от три предложения, за да бъде построен в крайна сметка на ул. „Симеон Велики“ (тогава „Георги Димитров“)

Общата стойност на сградата от 5 хил. кв м. застроена площ, е 1,2 млн. лева. За обзавеждане са отпуснати 120 хил. лева от ЦК на ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз). За изграждането на Младежкия дом са дадени над 70 хил. човекочаса доброволен труд от работници, студенти и ученици. В дискотеката на дома са посрещнати за пет години повече от 200 делегации от бившите социалистически страни. 

В продължение на години Младежки дом Силистра дели помещения с колективи от Народно читалище „Доростол“; с ансамблите „Добруджа“, „Силистра“ и „Добруджанче“, както и със Смесен хор „Седянка“. По-късно в него се помещават Центърът за работа с деца и Превантивно-информационният център. През 80-те години в сградата е била и най-посещавата дискотека в града, наречена Младост“, посрещала и множество гости от побратимените градове на Силистра от Русия, Украйна, Полша, ГДР и др. страни.

В продължение на 20 години в него бе и Къща „Ритуал“, в която се сключваха граждански бракове и се провеждаха различни тържества. Навремето е имало място за изложби на ТНТМ (Техническо и научно творчество на младежта) и на Бригадирски щаб Силистра. В подземието на сградата са стрелбището, където тренират стрелците от СК „Снайпер 92“,  съставите на Рок клуб „Силистар“ репетират в т.нар. бърлога, за която дори в ТВ-шоуто 
Като две капки вода“ става дума, благодарение на дру,га певица - силистренка родом - Христина Христова (ТИТА).

Зала №1 в сградата, както и разкошният й някога английски двор“ помнят още гласовете на други силистренци родом като Ели Раданова, Йордан Марков, Йълдъз Ибрахимова, на бардове начело с Маргарита Друмева - през 80-те години един от действащите експерти в Дома, и др. Както и на десетки родни звезди на естрадата, чиято кариера е градена в Крайдунавска Добруджа в някогашните т.нар. образователни концерти към дирекция „Музика“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар