четвъртък, 4 април 2019 г.

Общественик от Тараклия получи книгата за шиковци

Известният българин от Бесарабия, жител на град Тараклия, г-н Иван Боримечков, бе гост на 14-ото издание на Национален фестивал на кукерите, проведен в село Калипетрово. Заедно той бе с двама свои събратя. Тук той се срещна с д-р Йордан Касабов и получи от него като подарък последната му книга, посветена на "Шиковското население в Добруджа". 

Не е изключено тя да бъде представена и пред българите извън граница, тъй като се отнася и до групи от хора, които имат роднинска връзка във вековете с живеещи днес българи в десетина села в Крайдунавска Добруджа. Г-н Боримечков е  създател и на самодейния театър "Смешен петък", който по предварителна информация е във връзка с ДКТ Силистра за общи събития.

Да припомним, че във фестивала за пореден път участваха и кукери от село Бранещ, Република Румъния, където също живеят потомци на българи от нашия край, които възстановяват и развиват кукерската традиция, вкл. и като домакини на най-голямата по рода си проява в северната ни съседка. Бранещяни с успех участват и в кукерските събори в Ямбол и Перник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар