понеделник, 15 април 2019 г.

След гостуване в Шумен, ТД „Д. Михайлов“ с покани за нови прояви


Близо 30 души от Туристическо дружество Дочо Михайлов“ Силистра, начело със своя председател Виолета Атанасова , участваха в националния пешеходен поход „Оттук започва България”. Част от него е преминаване на исторически, културни и природни забележителности в Шуменския регион. Целта е да се популяризира пешеходния туризъм и да се утвърдят навиците за активен отдих сред природата и здравословен начин на живот. Тази година походът се посвещава на 1 338 г. от създаването на Българската държава, 38-ата годишнина на паметника „Създатели на българската държава” и 117 г. на ТД  „Мадарски конник” Шумен, домакин и организатор на проявата – една от най-големите в Североизточна България туристически прояви.

След предвидената в програмата среща в с. Веселиново – родом оттук е президентът Жельо Желев, бе проведен поход от чешмата до водопади Голям и Малък Скок, пещерата, скалния феномен „Софрата“, поляната с масички и барбею, до реката.След обяда и кратката почивка в сложна метеообстановка – дъжд и мъгла, туристите се върнаха в първоначалната си „спирка“, преодолявайки  денивелация от +170 м. 

Вечерта в механата на хотел „Шумен“ бе познатата дружеска туристическа вечер, а на другия ден – отново за желаещите –  поход до скален феномен „Момата“ и до Кочовски скални манастири. Други от туристите предпочетоха  да разгледат забележителностите на Шумен – най-големия град в Лудогорието –  РИМ, къщите музеи на революционера Панайот Волов, на композитора Панчо Владигеров, на унгареца Лайош Кошут, на възрожденеца Добри Войников, и още – Шуменска крепост, Плиска, Мадара, Преслав.

За пръв път силистренските туристи имаха възможност да надникнат в потайностите на Пещера „Бисерна“ на Шуменско плато, в която влажността е 100%, а температурата на въздуха е 11 градуса. Намира се на 404 м надморска височина. Открита е преди 81 години е от френски географ. Особеното е, че през половината от тези години пещерата, позната още с позната още с името си „Зандана“, и била затворена, но отскоро отново е достъпна през два месеца от годината (1 април – 20 май; 15 август – 30 октомври), предвид колонията от прилепи които са нейни обитатели, вече е достъпна за туристи. 
Пещерата се нарича „бисерна“, защото капките вода върху образуванията в нея блестят като бисери, подчертани с новото художествено осветление. Така се виждат по-добре сталактитите, сталакмитите и сталактоните, някои от които са с форма на завеса, кораб, ботаническа градина и др. изображения. За образуването на 1 см от тях са необходими цял век капки в карста. 

Според публикация на БНТ, пещерата е на 3,5 млн. години и е дълга 2,7 хил. м, от които около 800 м са проходими за посетители. Цялата е на две нива – на две нива – в долното е реката, а в горната галерия са причудливите природни форми. 

В офиса на туристическото дружество вече са постъпили покани за нови походи и екскурзии. На 11 май е националният поход „По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро“, посветен на Априлското въстание, част от който е възстановка на събитията от сражения на четниците, както и общо тържество в х. „Бачо Киро“ в района на Дряновски манастир. 

На 1-2 юни е е походът „Добруджа и морето“ – един от най-атрактивните в Северна България. Началото е в с. Оброчище, а разходката е от „Текето“ до КК „Албена“ с плаж, после за желаещите – посещение на „Двореца“ в Балчик. Подобни разходки в района има и на другия ден, вкл. и в Добрич. 

Морско съдържание има и поканата от Туристическо дружество „Черноморски простори“ за участие в 21-ия национален туристически поход „Черноморски бряг“, чийто маршрут за туристи от 6 до 65 години е изцяло по брега на Черно море от град Бяла до Варна, през с. Шкорпиловци, резерват „Лонгоза“ и КК „Камчия“ (13-17 юли). Спането е на палатки и оборудване, което се осигурява от туристите, но се извозва от организаторите срещу заплащане. 

Междувременно на 21-22 юни е силистренската туристическа проява „Нашият Дунав“, предвиждаща в първия ден пътуване до румънския град Констанца, тържествена вечер и на другия ден – за гостите от други дружества – посещения на Крепостта, Биосферен парк „Сребърна“ и др. забележителности в района.


Няма коментари:

Публикуване на коментар