четвъртък, 18 април 2019 г.

Творческа вечер, посветена на изстраданата съдба на Добруджа

В единия от пенсионерските клубове в село Калипетрово, чието седалище е стара сграда почти в центъра на населеното място, бе проведено представяне на второто издание на силно патриотичната книгата „С Добруджа в сърцето“ с автор Милка Трендафилова, жител на селото. Книгата е своеобразно продължение на предшестващата я, наречена „Сълзите на Добруджа“. К консултант и редактор Йордан Касабов от град Силистра – д-р по етнология, автор на книги за алиани, богомили и шиковци.  Авторката бе поздравена със специално послание от областния управител Ивелин Статев, както и от ръководството на местното читалище. Участниците в събитието заедно поднесоха цветя пред паметната плоча в чест на загиналите за свободата на България калипетровци.

Двете книги, от общо шестте, сътворени на Трендафилова, която по професия е медицинско лице, са част от излезлите пред последните години книги, съдържащи темата за съдбата на добруджанци от първата половина на 20 в.. Това са сборникът „Съхранена памет. Спомени на наследници“  със съставители Йордан Георгиев, доц. д-р Румяна Лебедова, Цветана Цанова; трилогията „Прокудени“ на Момка Чумпилева; монографията „Пресеченият път на свободата. Силистра 1940-1947“ на Наталия Симеонова, д-р по история, уредник в Регионален исторически музей – Силистра, както и две книги, посветени на родова история на Анастасия Якова от град Тутракан; Три добруджански рода“ в съавторство на проф. Любомир Пенев и на Господин  Великов.

Някои от тях също имаха издания, уредени със средства, предоставени от проф. д-р Гаврилов, почетен гражданин на Тутракан, и носител на наградата „Будител на съвремието“ на община Силистра. Повторното издание на „С Добруджа в сърцето“, включващо близо 30 разказа както на авторката, така и на местни хора, преживели т.нар. румънски период (1918-1940), е сред тях.

Проявата, уважена от над 50 души от различни възрасти, е дело на библиотеката при НЧ „Пробуда"“ с водеща Ирена Владимирова, според която всеки месец в читалището се провежда поне по една литературна вечер и настоящата е част от тях. Песен за „Молдовата“ по тест на авторката на книгата представи народната певица Митанка Петрова. Д-р Касабов представи творбата, правейки и исторически препратки към времето, към което се отнася.

За да стане ясно на аудиторията откъде тръгва „добруджанският въпрос“, свързан с решения на Великите сили относно преразпределение на остатъците от Османската империя след освободителната за България Руско-турска освободителна война през 1878-1879 г. Той свърза темата и с книгата си „Шиковското население в Добруджа“, представена в навечерието на Коледа в Калипетрово, с предстоящо представяне и в Силистра на 17 май т.г., имайки предвид, че голяма част от живеещите в Калипетрово са преки наследници на тази малка подетнографска група.

Включително и заради историческия факт, че Добруджа е била винаги арена на боеве между руснаци и османци в проведените между тях над 10 войни в рамките на 3-4 века. Всичко това е довело до движение на население от различни краища на страната, с което е бил обогатяван местният демографски фонд, но в същото време са се подчертавали традициите на местното население. За да са живи и днес, включително и в отношението си към миналото, което трябва да се знае.

Особено след преживяното през 1916-1918 г. На 21 август 2016 г. в калипетровския храм св. великомъченик Димитрий“ – 100 години по-късно след трагичните събития при завладяването на Южна Добруджа от Румъния, е проведена панихида в знак на уважение към паметта на загиналите по време на принудителното изселване (отвличане) на 25 000 добруджанци в Молдовата в първите за Европа трудови лагери. За да бъдат  в продължение на няколко години „граждански пленници“, стотици от които не се връщат по родните места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар