понеделник, 1 април 2019 г.

Туристическо дружество Силистра проведе Ден на отворени врати за детски Клуб на туриста


В офиса на Туристическо дружество „Дочо Михайлов“ Силистра  бе проведена първа по рода си проява, наречена Ден на отворени врати, в който участваха третокласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, водени от учителката Славянка Димитрова, ръководител на Клуб на туриста, създаден по проекта на МОН за организация на разнообразни форми за занимания по интереси в училищата, чрез които се подкрепят талантите на учениците.

От името на най-старото в района дружество за туризъм представяне направи Виолета Атанасова – председател на УС, проследявайки в словесен разказ историята от 1895 г. в национален мащаб, а в регионален – от 1942 г., когато са първите прояви, а от 1957 г. насам – във връзка с околийския клуб, прераснал в ТД, носещо името на добруджанския революционер.

Представени бяха наличните бази – хижа в парка „Орехова гора“, до която има разработен маршрут Крепост „Меджиди табия“ – чешма при паметника „Иван Стайков“ – „Орехова гора“ – х. „Ален мак“, както и крайдунавската в село Ветрен, където наскоро бе направена инвентаризация на имуществото, заедно с облагородяване на района за посрещане на летния сезон. В експозето си г-жа Атанасова разказа на децата какво означава да си турист, какво снаряжение е необходимо при пеши походи – една от възможностите за участие в туристически процес, както и какви възможности има у нас за него.

За децата беше интересно да се докоснат до знамето на дружеството, както и до флаг гигант на най-голямата в света речна регата ТИД (Инголщадт – Силистра). На тяхното внимание бяха купи от състезания, флагчета, снимки и други съхранени във времето материални спомени. Гостите разказаха и за плановете си – предстоящи посещения в музеи и други паметни места в града, региона и в страната.

Междувременно УС на ТД утвърди  календарния план за 2019 г: 4 май - празнуване на Гергьовден; 1-2 юни – участие в похода „Добруджа и морето“ (проявата е на ТД в гр.Добрич), 22 юни – проява „Нашият Дунав“ с участието в Силистра на туристи от Североизточна и от Централна България, посветена на Международния ден на р. Дунав; м юли – участие в прояви на ТД „Приста“ Русе и на ТД Разград.

През м. август е първа по рода си проява на регионално ниво в х. „Братила“ и за пръв път от много години насам участие в посрещането на регатата ТИД; м. септември – изнесени прояви в м. „Бялата лагуна“ край гр. Балчик (6-8.09.) и в м. „Узана“ край гр. Габрово (21-23.09.); м. октомври – зазимяване на базата в с. Ветрен; м. ноември – проява за Ден на производителя (х. „Ален мак“); м. декември – празнуване на Коледа (21.12.) и на Нова година (31.12.) в х. „Ален мак“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар