вторник, 16 април 2019 г.

Оригиналът на Търновската конституция се съхранява в кутия, изработена в Силистра

РБ "П. Павлович" Силистра: Днес се навършват 140 години от приемането на Търновската конституция, с който акт се полагат основите на независимото Княжество България. За отбелязване на тази светла дата от българския исторически календар, във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция - една инициатива на НС на Република България, осъществявана със съдействието на МОН. Датата на приемането на Търновската конституция - 16 април - определена за Ден на конституцията и професионален празник на българските юристи (по инициатива на Съюза на юристите в България) с Решение № 56 на Министерския съвет от 1991.

Търновската конституция е приета на 16 април 1879 г. от Учредителното народно събрание в Търново. Първата българска конституция дава пълноценен израз на най-демократичните въжделения на българската нация в стремежът й да заеме достойно място в Европа. Тя е една от най-демократичните за времето си, отличава се с либерален характер, определяна е дори като "прогресивна". За модел е ползвана белгийската конституция. 

Систематизираната съвкупност от правни норми, имащи най-висок ранг, които са определени в конституцията на Княжеството, закрепват социално-икономическите и политическите изменения, които излизат на преден план в месеците след Освобождението. Търновската конституция провъзгласява широки граждански права в нашата млада държава, премахвайки робството. Също така осигурява задължително и безплатно начално образование, свобода на печата и словото, право на гражданите да се сдружават, да създават обществени и политически организации, обявява неприкосновеността на частната собственост и създава условия за стопански и социален напредък, за да заеме България своето място в Европа.


Приетата в Търново конституция установява наследствена конституционна монархия с народно представителство, представено от еднокамарно Народно събрание. Предвижда демократична избирателна система с отсъствие на пряк имуществен ценз и участие в изборите на всички мъже, навършили 21-годишна възраст. Провежда принципа за разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна, като създава приоритет на монархическата (в случая) изпълнителната власт. 

Наскоро в зали 12 и 13 на ХГ Силистра бе представена изложба с 40 платна, посветена на конституцията - дело на НС и на ДА "Архиви" със съдействието на Областна администрация, чиято 20-ата годишнина бе чествана с тържество заедно с откриване на изложбата.  

По този повод Христо Христов от "Анадар принт" имаше повод да заяви в профила на фирмата във Фейсбук: "Присъствахме на събитието с голям личен и професионален интерес. Малко известен факт и голяма гордост за фирмата ни, е, че оригиналът на Търновската конституция се съхранява в кутия изработена от нас. Това е така от 2012 година, когато екипът на Анадар Принт начело с Ангел Стоянов изработва луксозни архивни кутии за оригиналите на Търновската и Сребърната конституции, както и Манифестът за обявяване на независимостта, съхранявани в ДА "Архиви" в гр. София".

Участници в Учредителното Народно събрание от Силистра: Г. Николов, Гено Чолаков, Димитър Енчев, Никола Балкански, Петър Бенев, Петър Манолов, поп Христо Вълчев и Тодор Радев!

Няма коментари:

Публикуване на коментар