петък, 5 април 2019 г.

Смесен хор "Седянка" пред две международни изяви

Пред силистренския Смесен хор "Седянка" (диригент Лидия Кулева), който е към НЧ "Доростол" Слиилистра стра, е пред два международни изяви - първата от тях е през м. май (4.05.) в  Международен православе фестивал "Св. св. Кирил и Методий" - община Попово, провеждан в село Медовина с подкрепата на Русенска епархия. 

Миналата година седенкари участваха в първото издание и взеха трета награда с църковни песнопения. Тази годината една от малкото специализирани хорови прояви в страната е разширена още повече, като е предвидено участие на хорове от Шумен, Хасково, Ловеч, Горна Оряховица, Пловдив и Кълъраш (Румъния).

В последните дни на м. май и в първите дни на м. юни "Седянка" ще бъдев  Република Чехия, тъй като хорът е одобрен за участие в 47-ия Международен певчески фестивал в град Оломоуц. В проявата в различни категории ще участват формации от Европа и Азия (вкл. Малайзия). В града, известен като "столица на Моравия" силистренските хористи ще представят църковна музика от различни периоди, както и съвременни произведения, сред които и химна "Върви, народе, възродени", посветен на братята светци Кирил и Методий, които са тачени в Чехия заради тяхната т.нар. Моравска мисия. Миналата година хоръ "Седянка" е с най-много участия и награди сред колективите в най-голямото читалище в област Силистра.

1 коментар: