понеделник, 22 април 2019 г.

Ротарианска лепта за Център за специална образователна подкрепа в Силистра

Навръх Лазаровден и в навечерието на Цветница в ресторант Дръстър в Силистра ротарианци от местния Ротари клуб (президент 2018-2019Александър Сабанов, секретар 2018-2019 Йордан Георгиев, паст президенти Павлин Иванов и Николай Костов (той и асистент на дистрикт-управителя), церемониалмайстор Николай Папазов, елект-президент 2019-2020 Димитър Димитров и елект-секретар 2019-2020 Боян Боев) и техни гости от други градове – Добрич и Попово, проведоха пореден пролетен бал за събиране на средства. Този път в името на реализацията на нов проект на Ротари клуб Силистра.


Със съдействието на производители и търговци като изба на колела Пинк Пеликан, месопреработвателна фирма Актуал, фирма за млечни продукти Радони-КК, фирма Доби-ДАнадар Принт, снекбар БохемиЛактокомЕлика елеватор, книжарници Везни 55, цветарски магазини МагияМилицветЦветелина и др. Както и на Областна администрация Силистра. И със специалното участие на братя Скорчелиеви - Тодор и Пламен, и на солистите от Вокално студио ДО РЕ МИ с р-л Бонка Скорчелиева. 

С набраните средства с приоритет ще бъде закупено устройство Tobii РСЕуе за Център за специална образователна подкрепа в Силистра с директор Сийка Минчева (нейният екип изцяло участва в събитието, вкл. и с предоставени десетки художествени изделия, изработени от обучаващите се в Центъра под ръководството на колектива преподаватели и специалисти - психолози, логопеди и др., имащи занимания с 36 деца). 
То е предназначено за проследяване на погледа, позволяващо чрез него управление на таблет, лаптоп или настолен компютър на деца, които са със специални потребности (в Центъра са 36, но очакват и нови попълнения).

Подходящ софтуер ще помага на хора с комуникационни затруднения да получат по-високо ниво на независимост. Той включва занимания, развиващи умения за комуникация, вкл. чрез символи и текст. Устройството е жизнено необходимо на нямащите възможност да изразят усещания или от какво имат нужда поради невъзможност да комуникират по нормалния за хората начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар