сряда, 22 февруари 2017 г.

Пренебрежително малък брой юристи кандидатстват за депутати в област Силистра


90 са кандидатите за 4 мандата в 20 МИР Силистра за Парламентарни избори 2017 година, представители на 20 политически структури, от които половината са коалиции, а останалите са партии. От кандидатите малко над 20 са жени (най-много в КП „БСП за България“ - 4, т.е. половината, ПП „Национална републиканска партия“- 3 от 8, ПП „Воля“ - 3 от 4, КП „Коалиция на недоволните“- 3 от 7) с минимални шансове някоя от тях да стане добруджанка депутатка (две от тях са под №1, други пет са подгласнички на водачите си).

За отбелязване е, че след 1990 г. и досега от Силистренско е имало 6 жени (Екатерина Маринова, Ана Миленкова, Велислава Гюрова, Христина Георгиева, Силвия Нейчева, Невин Хасан) в народното събрание от общо близо 30 души, гласували през последните 26 години от името на добруджанци в името на „съединението, което прави силата“, както пише на фасадата на сградата на парламента насред жълтите павета в София.

Само КП „БСП за България“, ГЕРБ, ДПС, Национална републиканска партия и КП „АБВ и Движение 21“ са предложили по 8 кандидати, колкото е максимумът от възможни представители в една листа. За 3 от партиите и коалициите е достатъчно да имат водач и нищо повече („Движение напред, България“, „Нова република“ и БДЦ).

Чрез Георги Славчев „Партия на зелените“ има свой неизменен водач на листа за няколко поредни парламента. В КП „АБВ и Движение 21“ е Кристиян Калчев, родом от Тутракан, който е начело на Национален клуб ЮНЕСКО. В останалите листи сигурно също има имена на личности или на хора с любопитни професии, които при добро желание тепърва бихме разгадали.

На пръсти се броят партийните лидери на регионално и на местно нива, които за си дали имената, за да подпомогнат резултатите на политическите си формации: представители на ГЕРБ, КП „Обединени патриоти“ (най-красноречив пример за лична лидерска отговорност) и май толкова.

Няколко (поне 8 – Алтимир Адамов, Владислав Горанов, Рамадан Аталай, Невин Хасан, Стоян Мирчев, Николай Хаджийски, Георги Кючуков, Корман Исмаилов) са доскорошните народни избраници, които искат отново да бъдат сред отличените с правото да представляват суверена: те са в листите на ГЕРБ, КП „БСП за България“, ДПС, КП „АБВ и Движение 21“, „РБ и Глас народен“, ДОСТ, а вероятно има и др. по-малко познати.

Не са много общинските съветници, дръзнали да се борят и за парламента: от ГЕРБ, КП „БСП за България“, КП „Обединени патриоти“, КП „АБВ и Движение 21“, КП „Движение Да, България“ и др. (сред тях са двама настоящи председатели на общински съвети – и двамата от ГЕРБ – Станчо Арсов (ОбС Ситово); д-р Мария Димитрова (ОбС Силистра); един предишен „пръв сред равни“ – Александър Сабанов (КП „Обединени патриоти“); общински съветници са също Лазар Лазаров от КП "БСП за България“, Надежда Бобчева (КП „Движение „Да, България“), Димитър Караджов (КП „АБВ и Движение 21“), Веселин Георгиев и Йордан Ковачев (КП „Обединени патриоти“) – и седмината местни парламентаристи в ОбС Силистра, вероятно и др.).

Доскорошен зам. областен управител и настоящ главен секретар на Областна администрация Силистра съответно Елена Томова и Ивелин Ивановq също са в борбата за парламента (и двамата от ГЕРБ). Имаме и бивш зам. областен управител в роля на кандидат за народен представител – Вяра Емилова от КП „БСП за България“. Бивши зам. кметове на община Силистра – Димчо Кьосев – КП „Обединени патриоти“, Пепа Денева – ДПС, също за заявили желание да бъдат депутати.

Прави впечатление, че е малък броят на настоящи или бивши служители на общини, които искат да сменят позицията си в обществото: виждаме представители на ДПС – Ашкън Салим – Главиница; в КП „РБ и Глас Народен“ – Бонка Йорданова – Кайнарджа; в КП „Движение Да, България“ в лицето на Надежда Бобчева – Силистра, и др.

И още няколко заметки: пренебрежително малък е броят на юристите, поне познатите на широката общественост, макар че по презумпция парламентът е ковачница на закони: прависти откриваме в листите на КП „Движение Да България“, КП „Обединени патриоти“, ДПС и др.; идеологическите мантри почти липсват в заглавията на участващите коалиции, маскирани в общи заявки със силно патриотично звучене.


Сравнително скромен е и броят на неуспели кандидати за кметове в различни общини и кметства на областта, които обаче сигурно са си взели поуки от загубите и ще активират нови подходи, за да се реваншират пред себе си и пред тези, които са ги издигали.

Според http://www.dnevnik.bg листите в 20-и МИР Силистра към 22 февруари 2017 г., като в седемдневен срок може да бъдат направени промени - с условие за замяна на регистрирани кандидати.

ГЕРБ

Владислав Горанов
Мария Димитрова
Ивелин Иванов
Ивелин Русев
Станчо Арсов
Йордан Йорданов
Елена Томова
Алтимир Адамов

БСП

Стоян Мирчев
Вяра Йорданова
Стилиян Стойчев
Вероника Иванова
Йорданка Иванова
Станислав Стойков
Нина Питакова
Лазар Лазаров

Обединени патриоти

Александър Сабанов
Йордан Ковачев
Димчо Кьосев
Веселин Георгиев

Воля

Росица Божкова
Галина Николова
Ваня Илчева
Кристиян Господинов

ДПС

Рамадан Аталай
Невин Хасан
Левент Мемиш
Ашкън Салим
Алириза Алириза
Пепа Георгиева
Ерай Кадир
Сердар Неври

Реформаторски блок и Глас народен

Никола Хаджийски
Стефан Русев
Бонка Йорданова

Нова република

Събчо Събчев

Да, България

Златко Куртев
Мирослав Минчев
Надежда Бобчева
Христо Иванов
Георги Момчев
Йордан Куцаров

АБВ и Движение 21

Георги Кючуков
Мехмед Мехмед
Венета Бабанова
Веселин Аврамов
Йордан Йорданов
Кристиян Калчев
Мирослав Георгиев
Димитър Караджов

ДОСТ

Корман Исмаилов
Рашид Куру
Тезджан Мюзелиф
Кенан Рахим
Танжур Мехмед
Ахмед Ахмед
Бахри Хайрула

Партия на зелените

Георги Славчев
Янислав Андреев

Партия Възраждане

Марин Николов
Велислав Христов
Денислав Денев

Коалиция на недоволните (БСД - Евролевица, Българска социалдемократическа партия, Християн-социален съюз)

Деян Русев
Александър Лазаров
Веселин Банков
Евелина Тодорова-Сарова
Татяна Кънева
Христо Ганев
Галина Казанджиева

Движение за радикална промяна Българската пролет

Тодор Койнов
Валерий Джуров

Българско национално обединение

Камен Каменов
Йордан Гаврилов
Лазаринка Николова
Христина Борисова

Национална републиканска партия

Вася Колева
Неделчо Неделчев
Ивета Рекинова
Петър Стоянов
Милко Петков
Цветелина Стоянова
Мирослав Кирилов
Никола Стоянов

КОЙ - Българската левица и Зелена партия

Васил Попов
Цветана Дакова
Огнян Цветков

Движение напред, България

Елена Соколова

БДЦ

Николай Иванов

Движение за равноправен обществен модел

Петър Петров
Петър Танев

Няма коментари:

Публикуване на коментар