петък, 17 февруари 2017 г.

В Тутракан бе учреден Клуб МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ


В СУ „Христо Ботев“ в град Тутракан бе проведено учредително събрание на петия в област Силистра Клуб „Млади възрожденци“, председателстван от учителката по история Маргарита Димитрова. В присъствието на директорката на училището Дияна Станкова и на гостите от Общински комитет „Васил Левски“ Силистра – Цветана Цанова и инж. Веселин Андреев, 24 ученици от четвърти до дванадесети клас, сред които и един третокласник, получиха зачислителни свидетелства и положиха клетва.

Маргарита Димитрова
с учредителите
на клуба начело с
Йордан Димитров
С двугодишен мандат за участие в ръководството на клуба за заместник председател бе избрана Василена Йорданова от 9 клас, а за секретар – Християна Йорданова от 10 клас. За необходимостта от създаване на клуба, част от национална мрежа, в която са представени 3 000 ученици от 200 клуба към Общобългарски комитет „Васил Левски“ от името на инициаторите докладва 12-токласникът Йордан Димитров – млад патриот и самодеец, записал в своята биография и ролите на знаменосец и войвода на четата на Тутракан, участваща в похода „По стъпките на Таньо Войвода“ от Пожарево в Добруджа до Керчан баир в Лудогорието, провеждан вече 30 пъти.

Четири са клубовете с млади възрожденци в област Силистра, създадени преди тутраканския, а именно: в ПМГ „Св. Климент Охридски“, СУ „Никола Й. Вапцаров“, ОСУ „Дръстър“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ (всички те в Силистра), които вече са участвали в двете национални срещи на еднородните клубове, а третата предстои в годината, посветена на 180-ата година от рождението на Апостола на Свободата.
Цветана Цанова

Клубовете за млади възрожденци са национални патриотични организации за ученици от 4 до 12 клас, съществуващи на доброволни начела в училищата в България и в чужбина, за да работят, защитавайки с дейността си националните ни идеали, вкл. и за съхраняване на идентичността ни в Европейския съюз.


Цветана Цанова – председател на Общински комитет „Васил Левски“ Силистра, поздрави учредителите на клуба, подчертавайки значимостта на начинанието, с което са се заели, и пожела успех на председателката и на членовете на сдружението. От името на Областна администрация Силистра на тутраканския клуб бе подарена книжката на Левски от проф. Иван Стоянов, връчен им бе и поздравителен адрес от областния управител Петко Добрев.

В навечерието на националния празник - 3 март, с подкрепата на Общински съвет Тутракан (председател Данаил Николов) СУ „Христо Ботев“ организира първия общински конкурс за постери на тема „Днешният век е век на Свободата. От три възрастови групи са 55-те участници, като най-малкият е на 9 години. Награждаването е на 2 март от 15 ч. в залата на Общинския съвет, където ще бъде подредена и тематичната изложба. Част от тях вече красят фоайето на училището в знак на почит към паметта на Васил Левски дни преди възпоменанието на 19 февруари, когато се навършват 144 години от трагичната му гибел.

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар