сряда, 15 февруари 2017 г.

На Зарезан в Ситово

В силистренското село Ситово едновременно самодейци от НЧ "Христо Смирненски - 1940" и ученици от ПГСС, водени от своя директор Гинка Йорданова заедно с председателя на Общински съвет Ситово Станчо Арсов и със зам. кмета Севджан Адем проведоха традиционен ритуал, свързан с Трифон Зарезан. Той стана факт до лозата в центъра на селото, където бе и обредът "Зарязване". Самодейците пяха и танцуваха, а учениците представиха зарязване на формировка ГИЙО, показвайки и нагледно какви вина в какви чаши се наливат, информирайки в същото време присъстващите как се отбелязва древният празник в различните райони на страната, вкл. и в Добруджа.

На 14 февруари освен за ден за празнуване е и ден за избор. На тази дата съвпадат три празника и всеки у нас сам избира кой от тях да празнува. Православната църка отбелязва Успението на Свети Константин Кирил – Философ, Славянобългарски. По стар стил днес почитаме и Свети Трифон Зарезан. В България този ден е честван като Ден на лозаря. Днес католиците празнуват Свети Валентин, а покрай тях и целият свят в името на влюбените.


Предния ден самодейците от Ситово бяха на гости на приятелите си от село Гарван, където председателите на двете читалища (Никола Георгиев - Ситово и Веселин Неков -. НЧ "Димитър Ив. Полянов" - Гарван), заедно с председателя на ЗК "16 декември", в чийто ресторант бе тържеството, показаха уменията си за подготовката на лозовите масиви за новата реколта. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар