неделя, 19 февруари 2017 г.

144 години от гибелта на Васил Левски - възпоминание в Силистра

Пред паметника на Васил Левски в Силистра, издигнат преди 10 години бе поредната проява от програмата „Пред олтара на свободата”, посветена на 144 години от гибелта на Васил Левски, проведена от община Силистра, Общински комитет „Васил Левски” и Общински клуб „Христо Ботйов”. Почетният караул бе на представители на Клуб „Родолюбие”, а музикалната тържественост – на Градски духов оркестър.

Левски е идеолог и организатор на българската национална революция. Основател на Българския революционен централен комитет и на Вътрешната революционна организация, влязла в  основата на организацията на Априлското въстание през 1876 г. Заедно с последвалата една-две години по-късно освободителна руско-турска война то довежда до възстановяване на България на европейската карта след Санстефанския договор.

Проявата не е първата в програмата през 2017 – Година на Левски, обявена във връзка със 180 години от рождението на Апостола на Свободата. 


На 10 февруари, който по традиция е Ден на Освобождението на Силистра, кметът на общината Силистра д-р Юлиян Найденов положи подпис под „Етичен кодекс на поведение и народна работа“, изготвен от Общобългарски комитет „Васил Левски“ по „Заветите на Левски” в присъствието на председателя на Комитета Васил Василев.

Представителят на изпълнителната власт изнесе тържественото слово пред стотици силистренци, сред които представители на клубовете „Млади възрожденци“, както и на властта – областния управител Петко Добрев заедно с главния секретар на Областна администрация Ивелин Статев, председателя на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, на неправителствени и патриотични организации, както и на партии от целия спектър. Доростолският митрополит Амвросий и отци от епархията проведоха заупокойна молитва в духа на традициите на БПЦ.

Юлия Кюшелиева – началник на отдела в Силистра на „Държавен архив“, тази година представи делото на великия карловец, заявявайки: „Ще започна с цитат из недовършения опит за автобиография в стихотворна форма на Васил Левски: „Васил Иванов Кунчев, известен с прозвището Левски, няма нужда от героизиране и от преувеличаване на стореното от него, защото то е достатъчно голямо, но недостатъчно познато за българите. 

Това е личността, при която думите и делата са едно неразделно цяло. „Аз съм посветил себе си на отечеството да му служа до смърт и да работя по народната воля“, и го казва, и го прави, и го изпълнява докрай. Това е човекът, който прозира простичката истина, че българите трябва да си помогнат сами, за да им помогне и Бог. Че от техните задружни сили зависи да бъдат равни с другите европейски народи. Че робът се стреми към свобода и независимост. Че свободата е вътрешно състояние на духа. Че бъдещето на българите е „Свобода и чиста република.

Че в тази република всички ще бъдат равни във всяко отношение. Че „времето е в нас и ние сме във времето“. Че трябва да се наредят работите отвътре, пък тогава да се търси помощ отвън. Че дейците на организацията трябва да си казват кривиците и да работят заедно, ако са народни хора.
Едва ли има друг деец на националноосвободителното движение, който да е казвал толкова верни мисли и толкова основополагащи принципи и за своето съвремие, и за българското бъдеще.“

Днес е особено наложително да се провокира мисълта за човека, който се отказва от земните радости съзнателно, за да посвети живота си на Родината.

Паметта за Апостола е памет за най-живия между живите, памет за този, който със своя живот, със своите идеи, със своите инициативи превърна раята в народ, воюващ за свобода и самостоятелно политическо бъдеще. Воюващ за място под слънцето, което се е наричало и което отново се нарича България.

Делото на Левски в епохата на национал-революционната борба се очертава пред нас, днешните хора, като изключителен подвиг, като дело на твърда и волева, гениална личност. Образът на Левски бе така изграден, че с право той заема първо място в революционната борба, получи любовта и признателността на своите съратници, проникна до най- невидимите гънки на народната душа.

Той е преди всичко човек, който е въплъщение на вярата: вяра в себе си и вяра в народа: „Аз съм посветил себе си на отечеството, да му служа до смърт и да работя по народната воля“ и „Ако печеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си.“

Венци и цветя бяха поднесени от представителите на институциите, както и от десетки граждани и младежи, вкл. и от Клуб „Млади възрожденци – горди българчета“ при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Силистра, някои от членовете на който получиха своите карти за  принадлежност към структурата от над 200 клуба в страната, обединяваща повече от 3 000 подрастващи.

Левски ни учи на саможертва, когато става дума за отечеството, за свобода, за човешко достойнство. Затова целият му невероятен живот е колкото мисъл, толкова и дела. Един факел, който се зае да подпали цяла империя. И тя така горя, че зарите на този огън се виждат и до днес. И трябва да се виждат, ако искаме да я има България...

Сто четиридесет и четири години ни делят от онзи мразовит февруарски ден, когато зимата пееше свойта зла песен и той отиваше към бесилото. Този ден за България е ден на възпоменание, Ден на памет за Васил Левски, който с живота, идеите и делото си получи не само историческото прозвище „Апостол на свободата“, но и първото място в българския исторически пантеон.


Ще завърша с думите на Тодор Влайков, български писател, политик и общественик: „...Свободата, с която се ползваме сега ние, свободните българи, е следствие на дълги народни борби; тя е издигната върху плещите на доблестни борци и деятели, които красят много славни страници в историята на нашето духовно и политическо освобождение. Едно от най-предните места в реда на тия борци заема Васил Левски...“.

Венци и цветя бяха поднесени от представителите на институциите, както и от десетки граждани и младежи, вкл. и от Клуб „Млади възрожденци – горди българчета“ при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Силистра, някои от членовете на който получиха своите карти за  принадлежност към структурата от над 200 клуба в страната, обединяваща повече от 3 000 подрастващи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар