понеделник, 20 февруари 2017 г.

Кукери от две села гостуваха в Тутракан, очакват ги навръх Заговезни на фестивал в Айдемир и на празник в Алфатар


Кукери от село Старо село и село Варненци, прогониха злите сили от община Тутракан, съобщиха от профила във Фейсбук на община Тутракан. Обичаят Кукерство символизира заминаването на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на топлите дни. Кукерите се появяват в различно време в различните краища на България. Маскираните хора носят късмет, плодородие и благоденствие. Вярва се, че колкото повече „удари” получиш от маскираните кукери, толкова по-надалеч ще стои злото от теб.

Пълният регламент и заявка за участие е на сайта на Община Силистра www.silistra.bg

На 26 февруари - неделя, от 10 ч. на центъра на село Айдемир, навръх Сирница - Сирни заговезни, е 42-ото издание на регионалния фестивал на кукерите и маските, който е най-голямата по рода си проява в област Силистра и в Североизточна България. По традиция в него участват истински кукери от няколко населени места, както още индивидуални и колективни маски. Също на 26 февруари, но в Алфатар и в 15 ч. на площада в кв. Попово е първият в общината празник на кукерите, организиран от НЧ "Ведрина".

В обозримо бъдеще е националният фестивал в Калипетрово, за който тепърва се прави организация. На 27-28 февруари на 15 км от Букурещ - в село Бранещи, в което живеят потомци на калипетровци и на добруджанци от други населени места, ще гостува кукерската група на НЧ "Пробуда", както и гости от Перник, за да покажат традицията заедно с кукери от градове на северната ни съседка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар