понеделник, 13 февруари 2017 г.

В Двора на кирилицата в Плиска - почит към паметта на св. Кирил Славянобългарски

Иво АНГЕЛОВ "България днес"

На 14 февруари открай време се почита свети Трифон, а отскоро е и чужд празник в чест на свети Валентин, мъченик на христовата вяра Това е светъл празник, защото е успение, а не смърт, тъй като св. Кирил е канонизиран след това. Успението му остава в сянка и заради това за първа година ще честваме официално тази дата.

Карен Алексанян е арменски бизнесмен, живеещ в Шумен, създател на Двора на кирилицата в Плиска, където има скулптури на буквите, както и паметници на Кирил и Методий и цар Борис. "България Днес" разговаря с него по повод 1 148-ата годишнина от кончината на свети Кирил и идеята му да почете делото на духовния просветител.

- Г-н Алексанян, защо решихте на 14 февруари в Двора на кирилицата в Плиска да почетете паметта на св. Кирил Славянобългарски?
празник - Свети Валентин. Това е светъл празник, защото е успение, а не смърт, тъй като св. Кирил е канонизиран след това. Успението му остава в сянка и заради това за първа година ще честваме официално тази дата.
- Как ще отбележите празника?
- Честванията ще започнат с молебен, а след това това ще поднесем венци в Двора на кирилицата. Поканени са представители на руското консулство, като и на местната власт и народни представители. Всеки, който желае, може да дойде на честването. Държа да отбележа, че входът е безплатен. Всеки българин може да посети мястото, защото кирилицата не е само моя, а празникът е общ. Така че хората да заповядат на този хубав празник.
 - Кой ще вземе участие в специално подготвената програма?
- Една ученичка ще прочете "Похвално слово за Кирил Философ". Елия Будакова е много добър малък рецитатор и ще прочете стихотворението "България" на младата поетеса Горана Панайотова. След това Володя Стоянов-Войводата ще изпее няколко песни. Той специално ще дойде за събитието и не е искал никакви пари за участието си. И Валя Балканска, като е идвала преди, не е искала да й се плаща. Това ме радва у хората - когато имаме благотворителна инициатива, никой не идва да печели. Всеки дава от себе си каквото може.
- Вие сте с отлични познания по история и затова ще ни разкажете ли малко повече за кончината на свети Кирил и защо е погребан в Рим?
- Свети Кирил е починал на 14 февруари 869 година - преди 1148 години. Кончината му е Рим. Още когато е на смъртния си одър, майка му казва, че иска да го погребат в Солун. Тогава папа Адриан II се възпротивява и настоява, че този свят и велик човек трябва да бъде погребан в Рим. Така хората ще могат да му се покланят. И затова е погребан в църквата "Свети Климент Римски". Именно неговите мощи свети Кирил донася в Рим по време на хазарската си мисия. Важно е да знаем, че папата изключително много е уважавал Кирил и затова е настоявал гробът му да бъде в Рим. Това е и причината всяка година на 24 май да има делегации от България и Русия за отдаване на почит.
- Обмисляте ли почитането на свети Кирил на 14 февруари да бъде превърнато в традиция?
 - Да, задължително. Музеят на кирилицата е единственият в света и не е нормално точно ние да не честваме успението. Също така е естествено, че точно ние го правим това. Обещавам, че то ще се превърне в традиция.
- Обмисляте ли и други бележити дати да бъдат почитани в Двора на кирилицата?
 - Разбира се. На 6 април ще отбележим успението на свети Методий. Преди това ще отбележим националния празник на България - 3 март. Тази година ще отворим две изложбени зали – едната ще е "Създаване на школа славянобългарска", а другата – музей "Българска слава". Ще са много интересни за хората. Строя специална цитадела, за да поместя тези две зали – по 200 квадратни метра на етаж и едновремешна визия. Знам, че хората обичат старобългарски неща, и затова ще заложа на тази визия. Паралелно работя и по Алеята на писателите. Вече говорих с руския културен център, за да си сътрудничим по проекта. Така че в Двора на кирилицата постоянно ще има чествания.
- Разкажете повече за идеята си да давате огън на български университети за 24 май - Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура.
- Идеята е предаването на огъня да се случи на 23 май, за могат да запалят факлите на самия празник. Това е един знак на добра воля от Двора на кирилицата. От Двора на кирилицата ще пращаме огън на знанието към университети, културни центрове и народни читалища. Говорил съм с редица университети, които са дали принципно съгласие.

Ние ще изпратим огъня със стъклена колба, а после ще запалят факла, която ще бъде поставена в културната институция. Огънят може да се използва по време на шествия за 24 май. Плановете за в бъдеще са да изпращаме огън и в чужбина, предимно на университети, които също пишат на кирилица. Засега ще започнем с българските и впоследствие ще разширяваме традицията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар