четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Зарязване на Трифон Зарезан...по съседски в Румъния

В област Силистра има пет изби, а край Силистра - в съседна Румъния, е най-големият в района винзавод, където в чест на св. Трифон Зарезан също имаше подходящ ритуал, организиран за чудо и приказ. За него с думи и фотописи разказва Николинка Николова в своя профил във Фейсбук.


Празник е. А за винарната от "Остров" – един от най- големите празници. Посреща ни очарователната Оана Белу- собственичка и мениджър на Domeniile Ostrov - една от най-големите винарни в Румъния. 


Празникът започва с християнски обичаи, минава през лозовите венци, зарязване на лозето…При румънците има и интересен обичай - заравят няколко бутилки в земята и изваждат старите (ако виното е качествено, то остава непроменено за една година...).

Следват песните и танците. А в почерпката мамалигата е задължителна, като част от емблематичната палитра на страната. Разбира се и много вино - от това, вкусното, дето го произвежда само тази винарна. Повечето от силистренци са го вкусили. В атмосферата й ни въвежда Георги Вълев – силистренец,  стар приятел на г-жа Белу и нейния екип.

Дългогодишният опит на специалистите от бранша си е казал своята дума. Сега тук се отглеждат 1 200 хектара с грозде, предназначено за вино и и още 300 хектара с десертно грозде. На празника Оана Белу даде много интервюта за румънските медии. Интересът е голям. Винарната изнася вина за Япония, Китай ,Франция и Словакия, и посреща през летния сезон туристи от цял свят. В района има и изложба от скулптури на известни румънски художници. 

За високото качество на виното се работи от всички специалисти. Новият трансграничен проект на фирмата, финансиран с европейски средства, е в тази насока. А всички експерименти, проучвания и резултати ще бъдат споделени и със специалисти от Силистра, защото тук има партньори по проекта. Нека им пожелаем успех с ароматните, пивки и изкушителни вина!

Няма коментари:

Публикуване на коментар