вторник, 5 май 2015 г.

В Смилец документират как се прави динен маджун

В силистренското село Смилец навръх Първи май – Ден на труда и на международната работническа солидарност, дадоха старта на поредната си интересна инициатива с проекция във времето. Тя се нарича „Как се прави динен маджун“ и ще продължи няколко месеца, през които ще бъде документиран всеки процес. Става дума за: засяване на бостан, окопаване, пръскане, бране на бостана и така до направа на старите „котлони“ в земята и производство на самия маджун.
Във фейсбук страницата на Смилец от името наинициаторите бе написано: „Радваме се, че инициативата обединява малко и голямо от нашето село. Има и емоции, има и работа има, но ще има и хубави спомени!“
Преди близо 4 години в. „24 часа“ написа по повод гостуването на майстора на различни ястия и ТФ-звезда в село Калипетрово: „Атрактивни манджи ще покаже от малкия екран в близките месеци Иван Звездев. Той е на кулинарно сафари в силистренското село Калипетрово. Местни младежи го поканили да възродят заедно гурме традициите си. В менюто има цяла серия от десерти от динен мед, наричан в Добруджа маджун.
Звездев също участва в неговата изработка, за която са необходими големи количества зрели дини. Сред деликатесите е и т.нар. ешмерия - запечено брашно, объркано с динен мед.“ Впоследствие производството на динен мед и на ястие с този вид деликатес, характерен за Добруджа, бе показано в рамките на едно от 14-те телевизионни предавания, подготвени от екипа на Звездев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар