петък, 7 септември 2012 г.

За десети път Програма Достъп до Информация организира церемония по връчването на награди за принос в свободата на информация.




            Събитието се отбелязва традиционно на 28 септември. На този ден преди 10 години бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. На работна среща, проведена от ПДИ в София, участници от 15 държави се обединиха около идеята за глобална мрежа от организации и експерти, които да полагат усилия за признаване на правото и увеличаване на свободата на информация по света. Основателите решиха денят на създаването на Мрежата на застъпниците за свобода на информацията също да се отбелязва, за да се популяризира значението на правото да се знае и ползата от свободния достъп до информация за гражданското общество, за доброто управление, за бизнеса. Програма Достъп до Информация е сред основателите и активен член на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. За десет години глобалното движение за свобода на информацията се разви.  Постигнаха се редица успехи в национален и международен план, значението и популярността на 28 септември нараснаха. Денят се превърна в естествена кулминационна точка на национални и международни кампании за прозрачно, отчетно и отворено управление, в символ на каузата за свободен достъп до информация. Застъпниците по света отбелязват различно 28 септември. Организират се семинари, конференции, концерти, представления. Връчват се награди, заснемат се видео клипове, композира се музика. Отбелязван от десетки организации и активисти по света, празникът бе признат от много правителства и комисари по информацията.  

Церемониите в България

От 2003 ПДИ връчва на 28 септември награди за принос в областта на свободата на информация. За целта набираме номинации за шест категории – четири положителни и две негативни. Критериите са достъпни на специалната страница www.righttoknowday.netКампанията за Деня на правото да знам е част от цялостната застъпническа кампания на ПДИ. Набирането на номинации е свързано с постоянното наблюдение на практиките по предоставяне на информация и застъпничество за подобряване и на активността в използването на правото на информация. Номинациите подготвяме въз основа на резултатите от специализираните проучвания, които ПДИ провежда всяка година, на казусите, постъпващи в правния екип и на съдебните дела, които подкрепяме. Следим темите в медиите и разкритията на журналисти с помощта на Закона за достъп до обществена информация, или използването на публичните регистри. Номинации постъпват от нашите координатори в страната, както и чрез www.righttoknowday.net. Ефектът от кампанията се засилва от работата на координатори-журналисти, които чрез местните медии и организацията на различни инициативи по места, разясняват и поощряват активното упражняване на правото на достъп до информация, разпространяват плакати, листовки, брошури, наръчници и документалния филм "Ден на правото да знам "По поръка на ПДИ през 2011 бе създадена и песента "Дишай”, посветена на правото на информация. Автор на музиката и аранжимента е Михаил Йосифов, текстът е дело на Марий Росен, изпълнител е Андрония Попова – Рони. Кампанията по набиране на номинации и самото награждаване са сред най-успешните средства, чрез които посланието за свобода на информацията достига до обществеността. През 2011 Министерство на околната среда и водите се присъедини към инициативата и обяви Ден на отворените врати на 28 септември в своите регионални инспекторати. През годините получихме подкрепата и на бизнеса за провеждането на Деня на правото да знам. Две поредни години Фирма Кантек и Технополис България ЕАД осигуряват предметни награди за победителите в две от категориите. Любезно съдействие ни оказаха Издателска къща СИЕЛА, Загорка АД и  Дамяница АД. Организирането и провеждането на церемонии за Деня на правото да знам бе възприето от наши партньори и приятели, застъпници за свобода на информацията в други държави.

Наградите

Със „Златен ключ” отличаваме заслужилите с активността си граждани, НПО и журналисти и развилите положителни практики институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира победителите сред десетки номинации. За деветте години, през които ПДИ организира и провежда церемонията, бяха връчени 59 награди и 94 грамоти. С времето наградата „Златен ключ” се превърна в символ на свободния достъп до обществена информация, прозрачно управление и отчетност. 
„Гордея се с тази награда. Правото на достъп до информация е основополагащо, за да имаме добър живот и добро управление. Надявам се още много граждани да последват моя пример, да се борят за достъп до информация, за да знаят какво се случва с града им, с държавата, с цялото общество, в което живеем”, сподели Калина Павлова от Варна, отличена в категорията „Гражданин, най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ” през 2011.  
„Екологичните организации най-активно търсят правото си на информация. То е заложено генетично в структурата им. Когато започне нещо да се прави, зелените площи се превръщат в молове, в строителни площадки. Налице е сблъсък между зеленото виждане за развитие на България и конвенционалното виждане”, признава Илиан Илиев, председател на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) – Варна, който през 2011 бе удостоен със „Златен ключ” за активното използване на ЗДОИ по повод прозрачността усвояването на еврофондовете. 
„Ползването на закона отнема време, информацията не идва веднага. Но мотивацията е, че трябва да получиш информацията. Това е начинът, той работи, това ни е работата”, сподели Доротея Дачкова, тогава от екипа на в. „Сега”, получила „Златен ключ” за журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация. Вестник „Сега” пръв публикува информация, че сред дарителите на МВР има разследвани и осъдени лица. Серията критични статии и във в. „Дневник”, предизвикаха спирането на даренията от частни лица и фирми и онлайн регистър на дарителите.        Наградата „Златен ключ” се превърна в стимул за много институции да подобряват практиките за предоставяне на достъп до информация. С всяка година расте броят на самономиниращите се институции. „Стремим се непрекъснато да публикуваме все повече данни за нашата дейност. Институциите в публичния сектор следва да са максимално открити и прозрачни. Те трябва да бъдат такива, защото данъкоплатецът ги издържа. Това е част от професионалната идеология в Сметната палата, подчерта проф. Валери Димитров, директор на Сметната палата, отличена със „Златен ключ” за най-добра организация на предоставяне на обществена информация за гражданите за 2011. Ако имате фаворити в някоя категория, изпратете вашите номинации до 16 септември чрез страницата на Деня на правото да  нам:http://www.righttoknowday.net/nominations_bg.php. На същия адрес ще намерите и критериите за оценка в различните категории. През 2012 отбелязването на Международния ден на правото да знам в България е подкрепено от Фондация "Америка за България"Организирането и провеждането на  церемониите в изминалите години бе възможно чрез финансова подкрепа от програмата MАТРА "Малки проекти" на Посолството на Кралство Холандия – София, Американското правителство чрез Посолство на САЩ в България, Програмата на ООН за развитие (ПРООН), Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Фондация „Америка за България”. Ако все още не знаете какво да направите, за да отпразнувате 28 септември, посетете специалната страница www.R2KD.com.

Десетата церемония по случай Международния Ден на правото да знам ще се проведе на 28 септември 2012 от 12.00 ч. в Пресклуба на БТА (София, бул. "Цариградско шосе" 49).
Очакваме ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар