понеделник, 24 септември 2012 г.

МРРБ стартира в Силистра информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове”





            24 септември 2012 г. На пресконференция днес в град Силистра Министерство на регионалното развитие и благоустройството официално постави началото на информационна кампания по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”. В нея взеха участие Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, инж. Ивелин Лозев – зам.кмет „Устройство на територията и общинска собственост“, Валери Георгиев - координатор по проекта от община Силистра, както и Никола Кибритев и Димо Бодуров - представители на Проектния мениджър за Северен Централен район. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. „Целта на информационната кампания, която стартираме днес в Силистра, е да успеем да запознаем повече хора с предимствата и възможностите на проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Стремежът ни е да сме в услуга на гражданите, да успеем да им помогнем с експертни консултации и съвети, така че да ги активизираме и да улесним максимално процеса по кандидатстване по проекта'', каза Юлиян Найденов – кмет на община Силистра .

Информационни дни по проекта в град Силистра ще се проведат в периода 24-26 септември 2012 г. от 15 до 19 часа на следните локации:

ü      24 септември - пл. Свобода, пред банка ОББ
ü      25 септември - пл. Свобода, до "Старата липа"
ü      26 септември - Дунавски парк

По време на информационните дни представители на дирекция „Жилищна политика“, на Проектния мениджър и на Фонда за жилищно обновяване ще са на разположение на гражданите и ще отговорят на всички въпроси на заинтересованите да обновят домовете си. „Много скоро гражданите сами ще усетят ползите от енергийното обновяване на жилищните сгради, което ще им осигури по-добри условия на живот и ще повиши качеството на жизнената среда. Намаляването на разходите за енергия над 50 %, удължаването на живота и експлоатационната годност на сградите, както и повишаването на цената на имотите са само част от предимствата на проекта, каза Никола Кибритев проектния мениджър. За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност, както и разходите за проектните мениджъри. Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок секция. Основните критерии, на които трябва да отговаря сградата, са: да е многофамилна жилищна сграда и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ се заема от жилища и която е с 6 или повече обособени самостоятелни обекти с жилищно предназначение съответно на 3 и повече етажа; сградата да е проектирана преди 26 април 1999 г.; сградата да се намира в град Силистра.


Допълнителна информация

Проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България. Бенефициент по проекта е дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ.
В рамките на проекта ще бъдат организирани четири информационни кампании – една през 2012 г., две през 2013 г. и една през 2014 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар