неделя, 23 септември 2012 г.

Поредна награда за силистренеца Йордан Марков


Йордан Марков спечели “Специалната награда на община Петрич” на поредния фестивал в южния български град. Той участва и в двата раздела на фестивала - за изпълнител и за нова авторска песен. Снего е свързана и още една награда: за автора на текста  - Иван Тенев на песента „Малкият принц” и тя е едноседмична почивка в Лондон за двама, дадена от ЗК „Булстрад”. Музиката е на Валентин Пензов. Жури: Етиен Леви, Орлин Горанов, Светослав Лобошки, Евтим Евтимов, Захари Георгиев като директор и председател на журито.

Най сайта http://www.sofiasong.bg Йордан Марков бе представен с цялата си биография на изпълнител. Роден е на 15 септември 1993 г. в Силистра. Певческата му дарба и музикални възможности са забелязани от специалистите още в ранната му детска възраст и на 5 години е включен в детската вокална група „Карнавал” към Центъра за работа с деца в Силистра с вокален педагог Румяна Вълчанова. След няколкомесечна работа ръководителката на групата му поверява и солови изпълнения. През 2003 г. Йордан продължава вокалното си развитие в Детската школа по изкуствата към Народно читалище „Доростол” в Силистра, където е под художественото ръководство на вокалния педагог Тома Данчев. От 2008 г. Йордан Марков продължава сътрудничеството си с вокалната педагожка Румяна Вълчанова и резултатите не закъсняват. Йордан Марков вече има богат сценичен опит не само с изявите си в Силистра, но и на много фестивали и конкурси в България и чужбина.
От 2005 до 2009 г. Йордан Марков получава различни награди от популярни национални и международни конкурси в България – „Речни ноти” в Тутракан, „Северно сияние”- Русе, „Сезони”- Бургас, „Звезди над Дунав”- Силистра”, „Магията на песента” – Търговище, „Тракийска лира”- Стара Загора и др. През юни 2009 г. е поканен за участие в международен проект за младежко европейско сътрудничество в областта на музиката в гр. Олмоуц, Чехия. 2010 и 2011 г. са особено успешен етап в неговото развитие: През м. май 2010 г. той печели Първа награда на международния конкурс „Европопфест” в Домшьод, Унгария. Получава награди и от фестивалите „Морско конче” във Варна и „Съзвездие” в Шумен. На Международния фестивал „Речни ноти” в Тутракан е един от тримата българи, получили годишната стипендия на МОМН. През април 2011 г. Йордан участва в два международни конкурса – „Златен микрофон” в Костанай, Казахстан /І място/ и „Вълшебен микрофон” – гр. Сатка, Русия /ІІ място/. От двата фестивала той се завърна и с наградите на публиката. През м. май 2011 година Йордан Марков спечели още престижни награди – Гран при от конкурса „Медни гласчета” в Кубрат и Гран при от големия международен фестивал в гр. Алмати, Казахстан. На международния конкурс „Сарандев” в Добрич младият певец получи и специална покана за участие във вокален конкурс в Израел. През м. август Йордан печели за втора поредна година едногодишната стипендия на МОМН на международния конкурс „Речни ноти” гр. Тутракан по програмата за защита на даровитите деца на България. Следващият месец септември се оказва доста сполучлив в живота на Йордан. В началото на месеца е един от участниците на международния песенен форум за македонска песен „Пирин фолк” гр. Сандански. С неговите две песни /„Винарна” и „Завръщане”/, той печели най-големите награди за него на фестивала – наградите на публиката в летния театър и на телевизионните зрители. За него това са най-големите награди. След две седмици той печели специалната награда на журито с председател големия композитор Тончо Русев на фестивала „Златен кестен” в гр. Петрич. И за завършване на месеца печели наградата на кмета на град Велико Търново на международния конкурс „Сребърна Янтра” в гр. В. Търново”.
В края на месец март 2012 година Йордан печели най-голямата награда на всеросийския естраден песенен конкурс „Шанс” в гр. Нижний Тагил, Русия, гарнирана с покана да продължи своето обучение в Московския институт за съвременна музика в град Москва, която му бе връчена лично от ректора на института Андрей Билл с Първата награда на конкурса. Тази година Йордан бе отново един от 25-та участници на международния песенен форум за македонска песен „Пирин фолк” гр. Сандански, където се представи в двата раздела с две песни: „Шапка ти свалям, любов” и „Без любов”, които са по музика на Тончо Русев и по текстове на Евтим Евтимов. Там той спечели 6 награди. В процеса на подготовката на всичките тези фестивали и конкурси, Йордан започва сътрудничеството си с изявени български композитори, поети, аранжори като Тончо Русев, Евтим Евтимов, Светослав Лобошки, Пламен Велинов, Валентин Пензов, Александър Петров, Иван Тенев, Красимир Гюлмезов и др. Йордан е един от 18-те човека, приети във Факултета по поп и джаз-изкуство, специалност-естрадно пеене към НМА”Панчо Владигеров” в гр. София, където той продължава своето образование. Според кратката равносметка за 7 години Йордан Марков е спечелил близо 30 престижни награди в България, Русеия, Казахстан, Чехия и Унгария.

Няма коментари:

Публикуване на коментар