вторник, 25 септември 2012 г.

"24 часа": В Деня на диалога общинари от Крайдунавска Добруджа поискаха различно финансиране на общините за зимно поддържане на пътищата




В Силистра се проведе 13-ият Ден на диалога на местните власти, държавните институции и представителите на законодателната власт на парламентарно ниво. На него присъстваха общо 70 души. Участваха кметовете на общините Силистра, Дулово, Главиница и Ситово. Както и председателите на общински съвети в същите общини. От петимата народни представители от 20 МИР-Силистра - от ГЕРБ, ДПС и БСП, само Стефан Господинов от ПП ГЕРБ участва в обсъжданията.
Сред най-големите проблеми бе посочена работата с В и К ООД-Силистра, който е т. нар. воден регулатор в областта. 51% е държавната собственост в него и то не желаело да стопанисва създадените пречиствателни станции. Общо 4 са те в областта, а предстои изграждането на още толкова. Подобни проблеми има и при усвояването на средства за подмяна на водни инсталации, тъй като общините не са субекти при кандидатстване с проекти. Общинарите се оплакват също, че с наличните средства не могат да експлоатират съоръженията – пречиствателни станции и канализационни клонове. Това щяло да накара добруджанските кметове да спрат от действие работещите от тях.
Новото законодателство не продължавало процеса на децентрализация, а отново централизирало финансите. Срещу това представителите на местната власт рязко се противопоставят. Притеснителни са и новите срокове за обсъждане на проекта за бюджет на всяка община – от 30 той се намалява на 20 дни. В това време влиза и публичното му обсъждане в общините.
В Деня на диалога стана дума и за необходимостта от напасване на българското законодателство към европейското по отношение на кандидатстването и и реализацията на проекти към различни програми на ЕС. Някои кметове поставят въпроса и за контрола на средствата при управлението на финансите от страна на т. нар. второстепенни разпоредители с бюджета.
Актуална е темата и за зимното поддържане във връзка с дългогодишната уравновиловка: колкото пари на южната община Сандански, където няма сериозни зими, толкова и на Силистра на север, където обикновено зимите са трудни и дълги. Пример: в Сандански са изхарчили миналата зима 5 хил. лв, а в Силистра 440 хил. лв, а са имали еднакво предварително разпределение – по 42,5 хил. лв. Правело впечатление, че еднакви са сумите на кв. м. за поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа (500 км в Област Силистра) както през зимата, така и през лятото.
За област Силистра тази година голям проблем се оказало и нереализирането на т. нар. обществена поръчка за пръскане срещу комари. Четири от общините в областта имат излаз на река Дунав. Със съдействието на Асоциацията на дунавските общини бе уредено правителството да задели около 1 млн. лв за пръскане на комари във всички крайдунавски области. За целта бяха проведени обществени поръчки. В областната управа в Силистра в поръчката участваха 4 фирми, като една от тях бе от Силистра, спечелила търга. През м. август поръчката е обжалвана и месец по-късно все още няма информация от Комисията за защита на конкуренцията какви решения са взети по тях. Така явно става ясно, че тази година държавата няма да пръска срещу комари. Два пъти пръскахме със свои средства, а фирмата, която наехме още веднъж го направи като дарение, като така решихме проблема, макар и частично, обясни кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов.
Догодина имаме уговорки с правителството парите да бъдат отпуснати още през м. март-април, за да започнат навреме обществените поръчки, обясни народният представител Стефан Господинов, нееднократно занимаван по въпроса от кметовете в Силистренския край. Той е сред авторите на предложението за законодателна промяна в ЗОП. Примерно, фирма, обжалвала повече от три пъти в рамките на една година решения за проведени обществени поръчки, да влиза в т нар. черен списък и да не бъде дипускана в конкурси за други обществени поръчки. Целта е да не се пресича работата в държавата и общините при провеждане на конкурси по този закон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар