вторник, 4 септември 2012 г.

В Силистра 1 000 евреи преговориха „чудните съвети” на равина Елиезер Папо


Пореден септемврийски ден с усещане за късно лято. На метри от брега Дунав в Силистра „на живо” гърми игрива музика, нещо средно между хоро и сиртаки. В еврейския комплекс „Елиезер Папо” на микрофон глас извива Израел Перес, един от най-известните съвременни певци на Израел. Хванати за раменете, мъже на различни възрасти пеят и танцуват. В специално „отделение” към комплекса жени в забрадки и плетени шапки държат молитвеник в едната си ръка, а с другата снимат мъжката игра. Между 900 и 1 000 евреи, сред които все повече представителки на нежния пол, са пристигнали в крайдунавския град от всички краища на света. Те са поредните поклонници на равина Елиезер Папо, един от 12-те най-почитани еврейски светци. През далечната 1828 г. той спасява населението на Силистра от чума, изграждайки карантинен пояс около крепостта. В навечерието сме на еврейската нова година Рош Ашана. Според еврейския календар на 17 септември навлизаме в 5773 година. Тя се състои от 353 дни и в нея има 50 съботи, т.е. шабата, изпълнен с много религиозни ритуали.
Живеещият от 12 години в България израелец Йосеф Саламон е главен равин на Еврейския център „Хабад-Любавич” и единствен от високопоставените гости пожела да говори пред журналисти. На чист български език той заяви: „За 9-а поредна година вярващите евреи идват в Силистра, за да се поклонят пред гроба на светеца, написал пет книги, които ние четем. Организатор на поклонението е равин Пинто от израелския град Ашдот”. В първите години до Силистра са идвали само по 50 ортодоксални евреи, припомниха организаторите. Впоследствие Общинският съвет в Силистра продаде на фирма от Варна няколко декара земя в близост до гроба на светеца, къето са построени молитвени сгради. Вкл. и т.нар. микве, където става ритуалното измиване с вода, събирана от дъждовете в специални съоръжения. После всяка година започват да прииждат по 200-300 вярващи. Миналата година са били 1 200, приблизително колкото и за вчерашния празник.
 София, Варна и Букурещ са летищата, през които дестинации долитат вярващите. После наемат автобуси, микробуси и таксита, за да се придвижат до най-североизточната българкска точка на границата ни с Румъния. За пръв път т.г. превозните средства биваха спирани на най-малко 100 м от мемориалния комплекс на равина светец. „Тази година организацията по посрещането от страна на полицията и жандармерията беше по-добра, явно след атентата в Бургас българските и израелските власти са си научили урока”, коментираха евреи, идвали и в предишни години. По неофициална полицейска информация служители на МВР от Варна и Силистра заедно са охранявали мероприятието. Предния ден висшестоящ представител на МВР е проверил организацията. На щафетна основа между полицейски патрули от различните ОДМВР в Североизточна България са били проследявани автобусите от черноморската ни столица. Говори се, че по близките до комплекса блокове, вкл. и в 15-етажния „Блок на специалиста”, непосредствено до него, е имало записващи камери, както и специални части, наблюдаващи с бинокли.
За пръв път в поклонението участва посланикът на Израел у нас Шаул Камиса-Раз, който не пожела да говори пред медиите. В истински ажиотаж бе превърнато посрещането на равин Пинто още след слизането му от автобуса. Той е от град Ашдот на Средиземно море, най-руско говорящият в Израел. Десетки души го оградиха и близо 10 минути му пробиваха път към мемориалния комплекс, за да поздрави поклонниците с молитва. Отделна молитва бе предвидена за петимата загинали израелци в атентата в Сарафово, както и за българския шофьор. Най-малко 30 са богатите евреи, ангажирали нощувка в местен скъп хотел, заради които са дошли трима готвачи да им приготвят специалната храна „кашер”. Говори се, че вечерята я дава лично равинът от град Ашдот, каквато била традицията. „В България живеят добри хора, а Израел и България са добри приятели, заяви равин Саламон. Той напомни, че за евреите от цял свят сред най-големите ценности, завещани от светеца равин Елиезер Папо. Те са написани от него преди близо 200 години в Силистра и са публикувани в книгата му Чудни съвети”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар