вторник, 8 ноември 2022 г.

Поредна литуратурна среща в силистренската библиотека

През последните седмици на няколко пъти във Филиал Силистра и в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека Силистра имахме възможност да да се срещнем с автори, които заслужават нашето внимание по един или друг повод. Така чухме академичните лекции на проф. дн Иван Станков от Велико Търново във Филиал Силистра на Русенския университет за Йордан Йовков (отделно бе представен романът му "Късна смърт" в Регионална библиотека) и на проф. дн Георги Атанасов от Регионален исторически музей Силистра за културно-историческото наследство за древния ни град. Миналата седмица пред първокурсници - бъдещи филолози и педагози, в момента обучаеми във Филиал Силистра, бе лекцията за етнографията на д-р Йордан Касабов. Пак там наскоро с над 30 доклада и презентации бе Годишната научна конференция на учебното звено към Русенския университет.  В библиотеката за 70-ата годишнина на Иванка Христова - авторката на няколко книги с интервюта, очерци и художествени творби, бе срещата с нейния сборник "На Дунав". 

На 15 ноември от 17,30 ч. в зала 13 на Художествената галерия в Силистра предстои да гостува писателката Неда Антонова за представяне на романа  "Безмълвие", посветен на 300-тата годишнина от рождението на Паисий Хилендарски и на 260 години от написването на неговата славна "История славянобългарска". Анонс по публикации от интернет по темата за романа с подзаглавие в скоби "Греховната младост на Паисий Хилендарски", издание на „Хермес“, в интернет: "Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж...".

Според www.librev.com, "Романът конструира стъпка по стъпка една епоха на мрак и безпросветност, на душевна слепота и историческа безпаметност, която неизбежно трябва да роди ренесансова личност като Светогореца. В този смисъл Паисий е колкото конкретен образ, толкова и обобщена фигура на човека, избран и призван по Божия воля и по силата на историческата необходимост да запали светлината и да събуди спящия и безпаметен българин".


Няма коментари:

Публикуване на коментар