сряда, 16 ноември 2022 г.

В Русе НПО се надява прилепи да борят дунавските комари

На мнозина е до болка познат проблемът с ципокрилите от семейство „двукрили насекоми“, известни у нас като комари, които са сред около 3 500 вида по целия свят, срещащи се на всички континенти освен на ледения им събрат Антарктида. Борбата срещу летящите кръвопийци е класическа – с физически и с химически средства. Има обаче и алтернативни методи: примерно с развъждане на техни далечни братовчеди от разред хищни насекоми с непълно превръщане или т.нар. водни кончета. Казват, че те са в арсенала за унищожение в района на румънския град Олтеница с опция да повлияе положително при унищожение на популацията покрай р. Дунав и в насрещния български град Тутракан.

За още една възможност от подобен род настояват от Сдружение „Приятели на музея“, за което съобщи в последния си брой в. „Бряг“. На пръв поглед става дума само за залесителна акция в двора на едно от основните училища в града, включително на плодни дръвчета от различни видове. Инициаторите й обаче изразявали надежда, че в бъдеще време своеобразната мини градина ще прогонва и комарите. Любителите на природата твърдели, че чрез овошките ще се създаде хранителна база от насекоми за птиците и за прилепите, за да станат част от борбата срещу нашествието от комари.

По публикации в силистренски вестници от преди години на база на данни от местния архив добруджанци научиха и за забравени акции на силистренска станция в началото на 40-те години на миналия век, когато по държавна воля са изкупувани комари, събирани от населението и предавани на станцията в кибритени кутии. В продължение на години се говореше и за създаден по изкуствен начин комар, който пречи на събратята си да се развъждат и по този начин се намалява възможността за раждане на нови поколения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар