петък, 11 ноември 2022 г.

Силистра посреща мощи на светите братя Кирил и Методий

            Урна саркофаг на св. Дасий Доростолски, съхранявана в гр. Анкона (Италия) 

На 20 ноември 2022 г. от 17,00 ч. на площад „Свобода“ в Силистра посрещаме мощите на братята светци Кирил и Методий, които ще останат на разположение за поклонение в Доростолска епархия. Ритуалът, в който са предвидени слова на  представители на духовната и на административните власти, ще завърши с литийно шествие и вечерня в църквата. Своеобразният празник е в навечерието на Деня на православната младеж и семейството, който е на 21 ноември, когато от 9 ч. ще има специална служба в катедралния православен храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“. 

Мощите (реликви, останки) са тялото или нетленна частица от тялото на човек, обявен за светец от християнската църква, която благоговейно ги почита, тъй като се смята, че са светин, изпълнени с благодат. В християнската теология има разбиране, че в мощите на светците почива сам Бог и те имат дар да творят чудеса, поради което пред тях се правят поклонения.

Преди 20 години в Силистра бяха донесени и оставени завинаги мощи от св. мъченик Дасий – първият от доростолските мъченици, в чест на които в Силистра има осветена икона, както и се провежда празник в тяхна чест през м. юли от пет години насам. Той е живял в трети-четвърти век в днешна Силистра и е определян за първи по рода си мъченик по българските земи. За него бе издадена двуезична книга през 2021 г. с автор Аурелиан Котобан от съседна Румъния, който се обучава в Център за продължаващо обучение към Филиал Силистра на Русенски университет. Преди години във Филиала бе създаден Научен център „Дазий Доросторлски“ с ръководител доц. дн Тодорка Георгиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар