четвъртък, 3 ноември 2022 г.

За силистренката Биляна Траянова целият свят е…студио за снимки на епизоди за "Без багаж"

ВЕРСИНАЖ. Силистренката родом Биляна Траянова, която е дъщеря на любиминте на няколко поколения актьори Ани Иванова и Валентин Траянов, гостува в „Шоуто на Николаос Цитиридис“, разказвайки на водещия интересни моменти от своето пътешестване по света през последните 16 години при подготовката на над 600 епизода от телевизионното предаване „Без багаж“. Тя сподели и радостната новина, че от BBC за закупили 52 от тях, а останалите звучат на всякакви езици по целия свят. Който, на практика, е…студиото на авторите на епизодите.

В хода на гостуването й пред камерите на БиТиВи в късното шоу стана ясно, че се завръща от Фиджи – островна държава в Меланезия, Океания, състояща се от разнообразни два големи и 318 малки острова (архипелаг в средата на океана, от който до Австралия се стига с 4-часов полет във въздуха). Траянова твърди, че е трябвало да пътува до това далечно място 48 часа, от които 23 със самолет.

Изразява обаче възторг от възможността да бъде там, където определя, че е раят – като природа и отношение на хората – „светли, ведри, добродушни“. За туристите било важно, че, за разлика от Малдивите, например, във Фиджи било възможно да се пътува до островите свободно с ферибот, лодка или хеликоптер. Разбира се, както и на много други места по света, има строги разрешителни режими, както и подготовка в медицинския смисъл. Подобна е задължителна и при пътувания в места, като джунглата в Еквадор, където Траянова също е била, дори на среща с тамошни индиански племена.

В разговора бе признато, че за силистренката Африка е „слабост“ – разказано бе за Етиопия, една от страната, която още не омърсена от цивилизацията. Макар че показаните видео кадри и коментарът към тях се отнасяха за…„вратата на ада“ – място красиво, интересно и опасно.

Зрителят научи още, че Биляна има свои закрилници - икона на Богородица, и  амулет, подготвен й в Банско. Специално той предназначен за хора като нея, които се отдалечават от дома. Едва ли мнозина от гледалите разговора знаят, че в миналото в този град в Пиринска Македония тамошни вдовици са правели подобни защитни средства, в случая всеки от тях наречен „мълчано сукно“. Изработката е с помощта и на молитви, а после и преминало през ритуали в църквата 40 дни преди Великден. Някога амулетът бил даван на отиващите на война с идеята да бъдат запазени от съдбата. Неговата сила била усетена чак в Бали, където при посещение на духовен лечител той я е усетил и поискал да разбере на какво се дължи влиянието му.

В края на разговора научихме, Биляна Траянова е замислила нови свои книги – една детска тя представи преди време в Куклен театър Силистра. Любопитно бе да узнаем също, че екипът на „Без багаж“ засажда по едно дърво във всяка страна, където отива да снима своите епизоди. Всяко от тях е гарнирано със съответна табела, което ставало повод за хора да споделят своите впечатления от съответно дърво, което вече е пораснало дава плодове, за да храни хора или най-малкото да осигурява сянка на преминаващите край него.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар