понеделник, 28 ноември 2022 г.

В ход е поредната кампания "16 дни срещу домашното насилието"

 

Изображение: https://genderalternatives.org/

В ход, както и през предишни години по това време на годината, е световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол”, която е насочена към различните форми на насилие срещу жени и деца, но на практика не само в тази посока. Кампанията започна на 25 ноември, т.е. в Международния ден за премахването на насилието, основано на пол, и продължава до 10 декември – Международен ден за правата на човека.

В рамките на кампанията идеята е да станат ясни нещата, от които се нуждаят пострадали при домашно насилие, а именно: сигурно и защитено пространство, където, подкрепени от специалисти, да се опитат да намерят ресурсите в себе си и да продължат напред. Както пи, че насилието от този тип не трябва да бъде толерирано.

Сред участниците в страната във въпросната кампания е Женско сдружение „Екатерина Каравелова“, което е част от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“. Междувременно Сдружението реализира проекта си „Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра“, поредното събитие в който бе обучение на 47 професионалисти – онези, които първи посещават сигнала при случай на домашно насилие, а именно: служителите в патрулно–постовата дейност и в сектор „Охранителна полиция“, както и представители на социалните служби – партньор при решаване на проблеми от този характер.

В страната в рамките на кампанията се провеждат различни инициативи, целящи да се даде гласност на проблема с насилието над жени и момичета, да се привлече медийното, общественото и политическото внимание по темата с фокус върху превенцията и навременната помощ за пострадалите и извършителите на домашно насилие по един нетрадиционен начин.

Кампанията е стартирала 1991 г. и е координирана от Центъра за глобално лидерство на жените. През голямата част от този период силистренската организация работи по проблематиката, включително чрез поддържане на 4 социални услуги, сред които и Кризисен център. Напоследък на няколко пъти в специални акции – базари, със съдействието на доброволката Бернадет Леггет, която е британка, живееща в Силистренско, са събирани средства за подобряване на бита в Центъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар