четвъртък, 24 ноември 2022 г.

За 65-ата година от прощъпулника на кореспондентското бюро на БТА в област Силистра - откриване на клуб в крайдунавския град

 В Силистра бе открит 21-ият в България Клуб на БТА с участието на неговия генерален директор Кирил Вълчев с присъствието на неговия колега от БНР Милен Митев, а гости на тържеството бяха народният представител Стоян Георгиев, областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и музикантът Теодосий Спасов. БТА има свои пресклубове в София, в повечето областни центрове в страната, така също в Босилеград (Сърбия), в Тараклия (Молдова), в Скопие (Северна Македония) и в Букурещ (Румъния).

 

На снимката отляво надясно: Енчо Енчев (кор. от 1971 до 1986 г.), Пеньо Пеневм - кор. от 1986 г. до днес, Кирил Вълчев - ген. директор на БТА, Александър Леви - кор. от 2022 г., д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, Милен Митев - ген. директор на БНР


Доростолският митрополит Яков отслужи водосвет по православна християнска традиция заедно с отец Добри, който служи в храмове към епархията. Поздравления освен представителите на държавната и общинската власти поднесоха Общински съвет Силистра, Окръжен съд Силистра, РУО на МОН Силистра, община Дулово, Висше воонно морско училище - Варна, Регионална библиотека „Партений Павлович“, журналисти от различни медии и др.

Господин Вълчев направи преглед на присъствието на БТА от 65 години насам в живота първо на околия Силистра, впоследствие на едноименния окръг – сега област Силистра. Първият кореспондент на БТА в Силистра е Георги Александров Ивчев, който е завършил журналистика в Софийския университет през 1957 г. и от лятото на същата година до 1959 г. е щатен кореспондент в новообразувания тогава Силистренски окръг. Впоследствие е дългогодишен редактор в печата и в БНР; автор е на 10 книги.  След него кореспонденти на БТА са Димо Иванов (щатен от 1959 до 1960 г.) и Андрей Андреев (нещатен) - и двамата са журналисти от местния вестник Силистренска трибуна.

От 1960 до 1971 г. няма щатен кореспондент на БТА в Силистра. Авторът на няколко книги в различни жанрове Енчо Енчев става щатен кореспондент през 1971 г. (до 1986 г.), после е главен редактор на вестниците Силистренска трибуна и Нова Силистренска трибуна, носител е на награда Златно перо на СБЖ;  Пеню Николов Пенев - от 1986 до 2022 г., почетен гражданин на Силистра от 2016 г., носител на „Златно перо“ от Годишни награди на СБЖ за 2016 г. по повод 65-ата му година. 

От 2022 г. кореспондент на БТА е Александър Леви, с досегашен опит на журналист - кор. на БНТ и на други столични медии, бил е и главен редактор на възстановения в. Силистренска трибуна (2014 до 2019 г.). Кореспондент на БТА в Силистра за кратко е бил и известният журналист Петко Бочаров. Първият офис, в който БТА се помещава до 2017 г., е даден през 1974 г. от община Силистра. За отбелязване: от националните медии в Силистра понастоящем офис има кореспондентът на БНР, а в миналото тази чест е била оказвана също на кореспондентите на БНТ и на в. Труд.

Освен офис на кореспондента, клубът на БТА, на когото от името на областния управител на област Силистра бе подарен „вечен календар“ със специален надпис „Национален клуб на БТА Силистра“, е място за провеждане на пресконференции, събития, обучения и срещи. Само през настоящата година подобни клубове са открити в Благоевград, Габрово, Търговище и Ямбол, а догодина тази чест ще имат областните центрове Кърджали, Перник, Разград и Смолян. 
 
В речта си при откриването генералният директор на БТА направи препратка към св. Дасий, който на 20 ноември 292 г. е посечен като непоколебим следовник на християнската вяра. Повод за това е значението на думата „мъченик“, като своебразен „свидетел“ на събития, в случая идеята бе да се каже, че журналистите са съвременни свидетели, за които оставянето на свидетелства за случилото се е кауза и висша цел.


Няма коментари:

Публикуване на коментар