понеделник, 21 ноември 2022 г.

Съвместно културно и духовно събитие с българско съдържание в Кирнодж, Румъния


С участието на над двеста души в румънското селище Кирнодж, което е център на община в окръг Кълъраш, бе проведено изключително румънско-българско събитие в две части. Първо бе изложбата със стари предимно добруджански народни носии от колекцията на Калина Михайлова от село Шуменци, община Тутракан, побратимен град с общината – домакин на събитието, което е проява на местната власт и на Етномузея в селото, както и на храма му „Св. Николай“.

То е инициатива на Аурелиан Котобан, радетел на краеведското начало, който в момента е част от Център за продължаващо обучение във Филиал Силистра на Русенския университет, и е автор на няколко книги, включително в двуезичен – български и румънски вид, е посветил своя творба на доростолския мъченик Дасий. По повод 1 730 години от неговата мъченическа смърт в името на вярата бе и мотото на събитието ,,Свети Дасий – мост между народите“.


В откриването на изложбата участваха гости от Окръжен съвет Кълъраш и на община Тутракан в лицето на зам.-кмета Дарина Иванова, както също делегации от гр. Русе, водена от митрополитски съветник, и от Народно читалище „Васил Йорданов” – село Нова Черна. Кметът на Кирнодж Йон Стефан връчи на г-жа Михайлова грамота. Ученици рецитираха на български език стихотворението „Молитва” на поета Иван Вазов.

Във втората част на събитието 8 свещеници и дякон почетоха със специална служба св. Дасий, за чийто ден е обявен 20 ноември, а негови мощи са в силистренския катедрален храм от 2001 г. насам. Представено бе благословението на Доростолския митрополит Яков. На финала бе т.нар. агапа – традиционен за подобни случаи обичай – споделена трапеза, посветена на празника на любовта, завещан ни от ранната християнска църква, когато е било отделяно време за общение между вярващите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар