четвъртък, 24 ноември 2022 г.

Нова находка от Дуросторум в лапидариума на Археологическата експозиция в Силистра


 На 22 ноември 2022 г., както често се случва при археологически проучвания, буквално в последния ден на спасителните археологически разкопки в Силистра във връзка с т.нар.  проект „Воден цикъл“, почти в центъра на канабето (жилищните квартали) на Дуросторум, екип на Регионален исторически музей Силистра в състав: проф. дин Георги Атанасов, докторант Калоян Димов и Денислав Денев, попадна на прелюбопитна находка.

За нея в личния си профил във Фейсбук Атанасов казва: „В седмата разкрита структура от ІV-V в. по ул. „Дръстър”, плътно до вътрешното лице в рушевините на късно антична сграда разкрихме каменен блок с размери 126 х 86 х 26 см, на страницата на който в правоъгълно поле разчетохме буквите HАVE (скръб). В ъгъла доловихме релефа на скулптиран лъв. Без съмнение e, че на фона на други паметници от Дуросторум, стана ясно: попаднали сме на надгробна плоча с епитафия, т.е. посветителски надгробен надпис. След измиването му се открои целият му блясък: великолепно скулптирани лъвове, фланкиращ фронтон със скулптиран с висок релеф образ с брада и къдрава коса на покойник (вероятно представител на военната аристокрация, защото е в къса туника наметало с фибула).

С помощта на доц. Доминик Моро, който е сред участниците в българо-френско-канадската археологическа експедиция, осъществяваща археологически разкопки в близкия до Дуросторум град Залдапа (Добричко), който е и „полубългарин”, тъй като е бил женен за българка от Абритус. Колегата Калоян Димов работи по дешифрирането на надписа, като засега е ясно, че той  е поръчан от ветерана от ХІ Клавдиев легион Гай Петрициус Урбанос (Caius Petricius Urbanus). В памет е на изобразенrs върху фронтона негов баща, за когото скърби много. Специално внимание заслужава името Петрициус, защото досега е регистрирано в един единствен надпис в провинция Норикум в региона на Алпите по горното течение на Дунав и Рейн.

Надписът е датираk към началото на ІІІ в., за когато са характерни прическата и брадата на покойния офицер от легиона. Изработен е от вещ каменоделец в ателие в Дуросторум, защото сходен надгробен надпис с подобна релефна украса на ветерана Юлиус Юлианус е открит в началото на ХХ  (след 1940 г. e в музея в Кълараш). До северната стена на Дуросторум е открита с плоча-полуфабрикат, по изпълнена не така изящно като новооткритата, но по сходен начин. Върху полето й обаче не е нанесена епитафия – явно ателието ги подготвя и ги предлага на нуждаещите се близки на покойниците. Освен високата класа на изпълнение qтози паметник е ценен и с това, че е почни напълно запазен и вече е акцент в лапидуриума (бел.ред-място за подредба на камъни с археологическо значение – статуи, каменни плочи с епиграфи, архитектурни детайли и др.) на Археологическия музей на Дуросторум-Дръстър“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар