вторник, 8 ноември 2022 г.

Дългогодишна радиоводеща бе отличена с наградата "Будител на нашето съвремие - Силистра 2022"

 


Журналистката и радиоводеща Румяна Гидолова е поредният представител на медиите през последните години, уважен с награда от община Силистра. Като кмет на общината д-р Юлиян Найденов й връчи с благодарност грамота "Будител на нашето съвремие", учредена преди няколко години по повод 1 ноември - Ден на народните будители. Да припомним, че сред почетните граждани на Силистра има трима силистренски журналисти: Любен Антонов, Пеньо Николов и Валентин Чернев, а Енчо Енчев и Марин Минев също са носители на будителската награда в Силистра.

В продължение на почти две десетилетия Гидолова е ръководител на регионалния "Радио-транслационен възел Силистра" (в онези години структура към "Далекосъобщения"), преминал после през наименования като "Радиовъзел Силистра", "Радиопрограма Силистра" и Радиоцентър – Силистра (днес Общинско кабелно радио към община Силистра). В миналото е сред най-често участвалите майстори на художественото слово като рецитатор и водещ на различни събития. Знаменателно е, че, тя, възпитаничката на школата на Мариана Ковачева от 60-те години на миналия век, в продължение на близо 40 години неизменно представя по неподражаем начин поемата "Добруджа, добра земя" на поета Евстати Бурнаски. Години наред е член на силистренското дружество на Съюз на българските журналисти и участва в събитията на неформалната организация "Гилдия на силистренските журналисти" (1996-2001 г.).


В трудовата си кариера Гидолова е записала и активност в първите телевизионни предавания в Силистра към КТВ "Истър", ТВ "Златно кълбо" - в средата и в края на последното десетилетие на 20 в., била е кореспондент и на Радио "Шумен". В продължение на години рамо до рамо работи с ветерани на журналистиката в Силистра като Любен Антонов, Драгомир Панов, Георги Събев, Енчо Енчев, Валентин Чернев, Пеньо Николов, Жеко Лазаров и др., не на последно място - с Катя Мърова, която е преди нея в продължение на много лета ръководител на кабелното радио на Силистра.

В плеядята на забележителното журналистическо присъствие в нейна компания са също Ясенна Пецова, Йордан Георгиев, Любомир Добрев, Веселина Пройнова, Жулиета Михалева, както и настоящите служители на силистренското радио: Милен Милушев и Ирена Маркова. Както и Красимир Иванов като човек зад пулта, благодарение на когото се осъществяват предаванията в местното радио (разбира се, трябва да споменем и неговия предшественик Иван Недев). Отделно са колегиите й от някогашните радиостанции "Менес" и "Мелодия", както и от вестниците, излизали преди и след 1990 г., когато сътрудничестовот между отделните видове медии бе активно, непосредствено и в условия на взаимодействие.

Честита награда на Румяна Гидолова!


Няма коментари:

Публикуване на коментар