вторник, 8 ноември 2022 г.

Атрактивен патриотичен открит урок във филиала на силистренската библиотека


Различни са формите  за отбелязване на Деня на народните будители, който тази година отбеляза своя пръв век от неговото учредяване, както и 30 години от възстановяването му. За една подобна с атрактивен характер разказва профилът във Фейсбук на Филиал на Регионална библиотека Силистра, където напоследък се случват разнообразни събития. Чрез споделеното там научаваме за празнична изненада с участието на родолюбеца Валентин Петков, който е и колекционер, представител на Национално дружество „Традиция“ в Силистра.

На дългогодишните си приятели от 4в клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с учители Нина Михайлова и Теодора Боранова той представи свой поглед – историческа разходка от древността до наши дни на крайдунавския, наследник на стара крепост – при римляни, българи от първите царства, после и в Османската империя.

Пред жадните за различни от учебникарските знания той оръжия, с каквито са били опазвали нашите територии през вековете. За изпълнената с патриотично чувство и запомняща се атракция среща той бе възнаграден с уникална книга, наречена „Приказка за Силистра”. Нея децата са я написали краснописно и изрисували саморъчно под ръководството на г-жа Михайлова. Чрез това цветно издание те предлагат на читателите своята представа за града, в който живеят, при това творбата им е от времето, когато са били в първи клас.

Г-н Петков е участвал неведнъж в събития с подобен характер в Регионална библиотека „Партений Павлович“. За втора поредна година той бе участник със свои изложби във Форум „Българско наследство“ в град Балчик. Миналата година той предложи на вниманието на наши сънародници от България, Румъния, Молдова и Украйна постери с изобразени крепости, а тази година изложбата му бе с подобно съдържание, но с акцент Кримската война от средата на 19 в., арена на която е била територията на Добруджа, в частност и районът на Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар