събота, 18 септември 2021 г.

20-а юбилейна Медико-медийна конференция на Фондация МОСТ в курорта „Албена”

В един от комплексите на КК „Албена” започна тридневната 20-а по ред и единствена по рода си Медико-медийна среща, прераснала в годините в семинар, а вече ив национална конференция, организирана от Фондация „Медии, Общество, Семейство, Традиции” на журналистката Юлия Пискулийска и на нейни партньори от различни медицински структури. От миналата година насам тя се провежда през м. септември вместо през м. май, предвид проблемите с коронавируса. За първи път във връзка с пандемията сред предварителното изискване за участие бе и необходимостта от ваксинация, гарантираща според организаторите сигурност за всички, отзовали се на поканата, за да дискутират по темата с актуалното, но провокативно удивление „Ковид-19? А другите болести - в ъгъла!?”.

Според пост във Фейсбук на Калина Грънчарова – главен редактор на в-к „Тутракански глас” и кор. на Радио Шумен, „…участват популярни имена от академичната и медицинска общности, както и журналисти”. Традиционно представители на медиите освен колежката от Тутракан е имало в предишнии години и от Силистра в лицето на доайена в момента на гилдията Енчо Енчев, Цветана Игнатова, Йордан Георгиев и др. Благодарение на тях проблеми по разнообразните теми – между които генетика и редки болести, както и др., са били представяни като отзвук от форума във вестници като „Силистренска трибуна”, „Нова силистренска трибуна”, „Събеседник”, „Силистра плюс”, „Спектър”, „Дръстър”, „Успех”, „Силистра прес”; в местните радиостанции, а в по-късни времена и в сайтовете със силистренски произход, включително и в Блог „Версинаж”.

На практика това е силистренският пряк принос към уникалната конференция. Отделно през годините до участниците са стигали добруджански еликсири от най-различно остество (за доказателство виж публикацията от 2012 г. „Винари, колбасари и млекари от Силистра и Тутракан подкрепиха медико-медийния семинар в КК „Албена” – на адрес в интернет: http://jordansilistra.blogspot.com/2012/05/blog-post_20.html). И още, пак от последните години: http://jordansilistra.blogspot.com/2016/05/2016_22.html (2016), http://jordansilistra.blogspot.com/2017/06/16_1.html (2017), http://jordansilistra.blogspot.com/2018/05/blog-post_74.html (2018) и др.

И тази година, в която за първи път участва и топ лекар от Силистра – д-р Даниела Костадинова – нефролог, дългогодишен доскоро директор на МБАЛ Силистра, срещата бе открита от главния организатор – журналистката Юлия Пискулийска. Заслужено с ръкопляскания участниците в юбилейния семинар почетоха паметта на голямата актриса Татяна Лолова, която в продължение на години бе негова емблема със своя чар, чувство за хумор, достолепие и човечност. Както свидетелства Грънчарова, в юбилеен стил в залата е подредена и фотоизложба, проследяваща медико-медийните срещи от началото в първите години на нови век и до днес.


Ретро от преди няколко години,
 когато Татяна Лолова бе атракцията и символ на човеколюбието на форума без аналог в България


Представителите наа медиите винаги са били добре дошли на конференцията, за да я отразят: горе - спомен от преди 3-4 години с колеги от София и Велико Търново; долу - колаж  подарък за Юлия Пискулийска, произведен в Силистра специално за събитието, проведено през 2012 година

Няма коментари:

Публикуване на коментар