четвъртък, 30 септември 2021 г.

Алфатарка родом чества личен празник на силистренска сцена с шуменска театрална трупа

29.09.2021 г. Салон на Драматичен театър Силистра. Поредна театрална изява. Зрители - колкото трябва, според противоепидемичните мерки. В годината, когато тукашната общност - най-вече театралната, но с помощта на различни институции, ще започне честването на 150-ата година на театралното дело в Силистра, на най-голямата в Крайдунавска Добруджа сцена се играе постановка със силистренско "участие". 

Трупата на Шуменския театър гостува с пиесата "Михал Мишкоед" - постановка на Съби Събев по драматургичен вариант на покойния актьор и писател Кольо Карагеоргиев (в Силистра е познат като Михайлов от 70-те до 90-те години, когато бе "звезда" на добруджанската трупа) - побългарена комедия от гръцки произход, за която се твърди, че е началото на българския театър преди 165 години. Дело е на Сава Хаджиилиев (Доброплодни), един от видните български просветни и културни дейци, оформяли началните прояви на Българското национално възраждане. 

Тъй като е бил и в Силистра в "онези години" като просветен деец, както и като стожер на театъра в града по онова време, заслужено в негова чест бе дадено името му на професионалния театър в града, носено достойно до 2020 г. За съжаление, в постановлението на МС през 2014 г. за въстановяване на ДКТ Силистра името му е пропуснато.

В една от главните роли навръх своя пореден рожден ден игра родената в Алфатар актриса Стефани Лечева, чиято актьорска кариера започва в Силистра, където е и завършила гимназия, за да намери своето успешно продължение и в най-големия град на Лудогорието. В тази пиеса, която е играна във всички български театри, тя си партнира освен със своите колеги от трупата в Шумен, и с комика Николай Стоянов.

На финала - заслужени аплодисменти за актрисата, която в началото на 90-те години беше в основата - тогава по синдикална линия и по свое вътрешно чувство, всъбирането на подписи за защита на театъра. Защото не е от вчера желанието във "върховете" силистренският театър да не е на картата на театралното дело у нас. Тогава властта в града и целият състав на театъра бяха заедно в защита на своя храм на Мелпомена. 

За да го има и днес, за съжаление, в намален вид, и изявяващ се в сградата на добрия стар театър, приютен в крило на архитектурната емблема на града - бивше Педагогическо училище и днешна Художествена галерия, горял точно преди 50 години по време на премиерата на пиесата "Разпаленият въглен" на Лозан Стрелков. 

Заслужено внимание по адрес на Лечева във вид на цветя от областния управител Ели Тодорова и от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, както и от зрители, съученици и приятели. С надеждата да видим на местна сцена и други популярни в момента театрали - силистренци родом - например, актрисата, художничка и писател Диана Димитрова (възпитаник на Средно училище "Никола Вапцаров" и вече позната от сериала "Отткраднат живот"), която наскоро влезе в ролята на Ирина "Тютюн" по Димитър Димов - хитова пиеса на Варненския театър; Снежина Петрова- в момента е в ролята на Баба Илийца в мопоноспектакъл по разказа "Една българка" на Иван Вазов, и др.


1 коментар: