сряда, 15 септември 2021 г.

Фото спомен от Балчик за силистренско участие във Форум "Българско наследство"


Благодарение на в. "Балчишки телеграф" - колаж с фото спомени от проява на Форум "Българско наследство" в периода 25-28 август 2021 г. в Център "Мелницата" в Балчик по покана на Маруся Костова - председател на едноименното Сдружение, за запомнящо се силистренско участие с 5 изложби на няколко теми: образователна (130 години педагогика в Крайдунавска Добруджа - дело на Филиал Силистра на Русенския университет); историческа ("Изпълненият дълг към една премълчана истина" - авторска на Държавен архив Силистра във връзка с Крайовския договор от 1940 г.); фолклорно-етнографска (носии от Северна Добруджа от колекцията на Калина Михайлова от с. Шуменци, Тутраканско); филателна на Областната структура на "Български пощи" Добрич с предоставени колекции от фонда на Филателно дружество Силистра; експозиция от гравюри на крепости от Силистра и Балчик от Късното Средновековие.

Както и за успешното представяне на доклади на краеведски и научни теми с автори: доц. дфн Тодорка Георгиева от Филиал Силистра на РУ "Ангел Кънчев", д-р Йордан Касабов (етнолог), Йордан Георгиев - журналист и краевед, Валентин Петков - Клуб "Традиция" (и четиримата от Силистра), и на двама представители от Тутракан - Анастасия Якова и Адриан Василев.
В откриването на седмото издание на форума участваха областният управител на област Силистра Ели Тодорова и заместник-областният управител Минчо Йорданов, представлявайки държавната власт на най-голямото по рода си събитие в Добруджа, тази година в съчетание със "Събор на преселението - съхранена българщина", осъществен по европейски проект на НЧ "Дора Габе" - с. Дъбовик, община Генерал Тошево, област Добрич, и на МИГ "Балчик - Генерал Тошево".
Форумът бе чудесен повод за добра среща с представители на българската диаспора в страни като Румъния, Молдова и Украйна, откъдето също бяха представени интересни доклади, посветени на Христо Ботев по повод 145 години от безсмъртния му подвиг с четници от различни краища на българските земи, както и по други актуални въпроси с историческо, литературно и прочие съдържание.

Още публикации във връзка с форума:

https://jordansilistra.blogspot.com/2021/08/25-28-2021.html
https://jordansilistra.blogspot.com/2021/08/blog-post_31.html
https://jordansilistra.blogspot.com/2021/08/blog-post_30.html
https://jordansilistra.blogspot.com/2021/08/blog-post_71.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар