четвъртък, 30 септември 2021 г.

На 2 октомври Силистра е на богомилска и розенкройцерска вълна


В днешно време темата за богомилите като уникално българско учение, разпространило се под различни имена по целия свят от 14 в. насам, е не само модерна, но и прелюбопитна. На нея й се радват както всички, посветили творчцеското си перо, за да я изследват и показват с нов прочит, така и всички останали, които не я долюбмат - включително църквата. Така или иначе, тази тема е част от дневния ни ред, защото ни връща към миналото, когато богомилите са били актуални в протипоставянето с мощна за времето си религия.

През последните години неведнъж в Силистра богомилската тема е била застъпена, благодарение на различни автори. На 11.09.2017 г. професор Дамян Попхристов, президент на основата от него Фондация Български Център Просветление Български Център Просветление изнесе в залата на ХГ Силистра лекция на тема "Българският дух в Европа през вековете" и представи и книгата си "За богомилите от уста на ухо" (2015 г.). Тя е посветена на историята на богомилите в България и на техните съвременници във Франция и Италия - албигойци и катари, които учат български език и песни, но са запазили и много от древните познания на богомилите.

На 26 октомври с.г. в зала „Диоген Вичев на Регионална библиотека Партений Павлович“ Силистра бе представянето на книгата Богомилите вечни и живи. Пратеници от древността“ на Йордан Николов Касабов, д-р по етнология от Силистра. То премина с участието на проф. дин Веселин Великов, д-р по философия от Варна, който предложи своя прочит на уникалната творба от 612 страници и 30 страници цветни приложения. Чрез колекцията от етноматериали на Калина Михайлова от силистренското село Шуменци беше показано народното богатство в сферата на шевиците и тъкачеството, в които се крият кодове към символи и познание на 25 века, характерно за българите. 

На 18 януари 2020 г. в Конферентна зала на хотел „Виена“ бе реализирано първото издание на Научна конференция на
тема „Съвременната българска историческа наука и българските извори за българската история“, 
на регистрирания през 2019 г. Институт за изучаване на богомилството и българската история „Линъс Брокит“. Описание на мисията в сайта на Института: независимо от политически идеологии – обективно изследване на богомилството и на българската история изобщо с фокусиране върху българските исторически и фолклорни извори.

На 2.10.2021 г. в гр. Силистра - сцената до втория фонтан в Дунавския парк, ще се проведе открит семинар в две части със специалното участие на известния траколог академик Цветан Гайд, както и на Неделчо Цветков от СК "Багаин".Първа част: "Познанието на древните траки, орфическите практики и тяхното приложение днес" (11-12,30 ч.), вкл. време за въпроси и дискусия. Втора част: "Богомили, алхимици и розенкройцери - учения и практики. Актуалното им приложение днес" (12.30-14.30 ч.), вкл. време за въпроси и и дискусия.

1 коментар:

  1. Здравейте дами и господа, имате нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

    Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг.

    Ние сме цялостна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най -ефективния и бърз начин.

    Ето някои причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
    * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
    * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да вземете назаем.
    * Бързо директно финансиране - Вземете заема си в рамките на 24 часа след одобрението.
    * Гъвкав лихвен процент - Достъпен лихвен процент от 3%.
    * Високи проценти на одобрение - Имате 99,9% шанс да получите заема
    * Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете Датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за продължителност 1-30 години.
    * Просто онлайн приложение.
    * Персонализирано ръководство и опит.
    * Без скрити такси

    Не губете възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят

    За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашето искане за заем чрез
    Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp/Telegram: +447903159998

    Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

    ОтговорИзтриване