понеделник, 27 септември 2021 г.

Век и половина православен храм в тутраканското село Варненци


Назаем със снимки от профил Дестинация Тутракан във Фейсбук, в чийто пост са публикувани и голям брой снимки от тържеството за век и половина храм в село Варненци: "С Архиерейска света литургия бе отбелязана 150-годишнината от освещаването на храм "Св. Харалампий" в тутраканското село Варненци. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум поздрави присъстващите, пожелавайки им здраве и Божие упование в тежките времена на изпитания".

Назаем от в. "Напредък" с главен редактор Тамара Спасова, по разказ на Калина Михайлова, презвитера и по публишкация в интернет: "Храмът е граден в период на пандемия от чума, заради която хората се изтеглят да живеият в горната част на землището. Предвид ситуацията решават на посторят храм на името на св. Харалампий - "господар на всички болести", патронния му празник е на 10 февруари, когато е един от последните зимни празници от календара на българите. Великомъченикът на вярата е живял през втори век от новата ера в Мала Азия.

Отец Михаил и презвитера Калина Михайлови

Според публикациая в сайта hera.bg, "
Почти 100-годишен е бил, когато жестокият римски император Септимий Север не го пожалил заради възрастта му и го измъчвал близо 13 години, само и само да се откаже от Христа. Твърд и непоколебим оставал той, а вярата му лекувала всичките му рани и всяка сутрин той осъмвал непокътнат - издъхнал е на 113 години. Вероятно заради чудодейното му излекуване, народът почита св. Харалампий, отреждайки му роля на целител и пазител на здравето".

Дар от някогашните жители на селото Коля и Станка е дворното място, на чиято територия е граден храмът наъ два пъти, край който са искали да бъдат погребани двамата съпрузи, за което свидетелстват два надгробни камъка. Каменният материал е извозван с волски коли от село Красен, Русенско. Подобно на други храмове в областта - в днешните Русенска и Доростолска епархии, стенописите са от зографи от Троянската школа. Местният даскал Никола отива да вземе разрешение (ферманс) за изграждането на църквата от Митхат паша.


Митрополит Наум - духовен водач на Русенска епархия

В допълнение за проведения празник:
специална урна с частици от мощи на няколко светци са били донесени специално от епархийския център в Русе, за да имат възможност да се докоснат до тях миряните от енорията. За съжаление, по информация от селото малцина от тях са участвали в юбилейната служба, вероятно по различни причини, включително субективни, но най-вече заради мерките, свързани с короновируса.
Община Тутракан бе представена на тържеството от Дарина Иванова - заместник на кмета, поздравила местната християнска общност с юбилея на храма, както и с рождения ден отец Михаил, служещ в него. Поздравителен адрес по повод празника на църквата изпрати г-жа Ели Тодорова - областен управител на област Силистра.
В свой пост в профила си презвитера Калина Михайлова представи своето послание до своя съпруг свещеник: "Честит рожден ден на отец Михаил от с. Шуменци! Пожелаваме му да бъде все така добър духовен наставник, който е винаги до хората".

1 коментар:

 1. Здравейте дами и господа, имате нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

  Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг.

  Ние сме цялостна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най -ефективния и бърз начин.

  Ето някои причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
  * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
  * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да вземете назаем.
  * Бързо директно финансиране - Вземете заема си в рамките на 24 часа след одобрението.
  * Гъвкав лихвен процент - Достъпен лихвен процент от 3%.
  * Високи проценти на одобрение - Имате 99,9% шанс да получите заема
  * Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете Датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за продължителност 1-30 години.
  * Просто онлайн приложение.
  * Персонализирано ръководство и опит.
  * Без скрити такси

  Не губете възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят

  За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашето искане за заем чрез
  Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp/Telegram: +447903159998

  Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

  ОтговорИзтриване