сряда, 8 септември 2021 г.

105 г. Тутраканска епопея на Добруджанския фронт


5 септември 2021 г. Мемориален комплекс „Военна гробница 1916 г.“ – с. Шуменци, община Тутракан. Възпоменание за 105-ата година на Тутраканската епопея на Добруджанския фронт по време на Първата световна война. По покана на организационния комитет и община Тутракан в него участваха представители на различни институции.
 

Сред тях бе и Областна администрация Силистра, представена от областния управител Ели Тодорова, от чието име бе прочетен специален адрес до участниците в проявата, както и от Минчо Йорданов – заместник-областен управител. Послание до всички - организатори и участници, бе прочетено и от министър-председателя Стефан Янев. В отделен момент бяха поднесении венци и цветя на изградения п
рез 1922 година паметник обелиск, на който и днес могат да се прочетат, изписани на български, румънски, немски и турски езици, следните думи: „Чест и слава на тия, които са знаили да мрат геройски за тяхното си отечество”.
 
Заупокойната литургия на отец Илия Тонков от Русенска епархия и речта на кмета на общината д-р Димитър Стефанов преминаха с участието на народния представител Тодор Тодоров, на представители на Министерство на отбраната и негови структури по места, на общини от различни региони, на православното и на мюсюлманското вероизповедания, както и на много граждани, имената на чиито предци са изписани върху многобройните стели.
 
Военният ритуал бе изпълнен от курсанти от Велико Търново и от бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ „Васил Левски“, с участието и на други военни дейци. Мнозина от присъстващите запалиха свещ в памет на загиналите воини и офицери в параклиса „Св. Георги Победоносец“, който е част от територията на мемориала. От чужбина присъствието бе от страна на представители на Генерално консулство на Турция в Бургас и на Асоциация на ветераните „Култ към героите“ от Констанца, Румъния.
 


В края на програмата на възпоменанието бе ритуалът за първа копка във връзка с реализацията на проект, допълващ съдържанието на настоящия мемориал – най-поддържаното военно гробище у нас, за да включи и диорама, пресъздаваща славната битка. Предвидено е бъдещото наименование да бъде Мемориален комплекс „Тутраканска епопея – 1916 г.“.
 
Идеята е комплексът да се превърне в център за образование, облагородяващ и развиващ чувството за социална съпричастност, какъвто е мемориалът – своеобразен поклон пред паметта на 200 000 българи, загинали във войните за обединение на всички българи в границите на една държава, както заяви преди време д-р Анатолий Кънев – почетен гражданин на Тутракан, председател на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“.
 
Мемориал „Военно гробище-1916 г.”, с. Шуменци е най-голямото военно гробище от войните за национално обединение на територията на страната. През 2018 г. Министерство на културата обяви Мемориал „Военното гробище -1916 г.“ край с. Шуменци за историческа недвижима културна ценност от национално значение. Край него неведнъж, обикновено на кръгли годишнини, се провеждат въстановки на боевете преди 105 г., дело на Национален клуб „Традиция“ и техни партньори, в някои години и с участието на румънски групи с подобно съдържание на дейността си. Редица села в района носят имената на полковете – настоящите Варненци, Шуменци, Преславци, някогашното село Софийци и др.

На битката са посветени редица книги: Никола Атанасов „Тутраканската епопея. 2-6 септември 1916” (1916.);  генерал Стефан Ташев: „Действията на ІІІ-а армия в Добруджа през 1916 г.; Савва Стоянович: „Тутраканска епопея. част 2, Добруджа през 1916 г.“ (1929 г.); сборник „Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа“ (1996 г.); Петър Бойчев – директор на ИМ Тутракан: „Тутраканската епопея“ (2003 г.) и „Героите на Тутраканската епопея“ (2016 г.); сборник „Тутраканската епопея и войната на Северния фронт 1916-1918“ (2017 г.), Красимир Узунов: „Епопеята на Добруджа“

Историята:

През 1913 година Южна Добруджа се озовава в пределите на кралска Румъния и започва първата окупация на района. За две години с помощта на френски и белгийски военни специалисти е изградена внушителна крепост с 15 форта, землени укрепления и вълчи ями. Отбранявана е от гарнизон с 39 000 души, снабден със 150 оръдия и с десетки картечни гнезда. Считали са крепостта за непревземаема, поради което командващият генерал Аслан я е наричал „Моят малък Вердюн (бел.- град в Североизточна Франция, край река Маас, където е имало сражение (21 февруари 18 декември 1916 г.) между армиите на Франция и Германия по време на Първата световна война“.

На 5 и 6 септември 1916 г. със стремителна атака българската войска под командването на генерал Пантелей Киселов (негов паметник има пред обредния дом в Тутракан), я превзела само за 33 часа. При битката за Тутракан са пленени 28 000 румънски войници, а загиналите са над 10 000 души (1 764 българи, отделно румънци, немци и др.).

Мемориалът е създаден непосредствено след битката, а победители и победени са погребани в индивидуални гробове (някои от тях безименни) и в братски могили. На десетки стели (стени) са изписани имената на българските войници и офицери, загубили живота си в битката за Тутракан, наричана Тутраканска епопея на Добруджанския фронт.

През 1922 година е изграден и паметник-обелиск, на който и днес могат да се прочетат, изписани на български, румънски, немски и турски езици следните думи: „Чест и слава на тия, които са знаили да мрат геройски за тяхното отечество”.

Тържествата:

На всяка първа неделя на месец септември се организира Национален събор-възпоменание в памет на загиналите за Тутракан и Добруджа с участници от цялата страна – представители на общности на потомци на загиналите за свободата на България от няколко административни области – София, Варна, Шумен и др. През годините неведнъж са провеждани възпоменателни колоездачни обиколки от Тутракан до мемориала, където е построена трибуна за провеждане на тържествата,  поради което тя е важен елемент от цялостното благоустрояване и озеленяване на пространството.

На нея застават официални гости за приемане на зари, тържествени чествания, възпоменателни паради, изнасят се музикално-литературни и други програми, свързани непосредствено с празненствата. На 6 юни – Ден на Българската армия, Ден на храбростта и Георгьовден, община Тутракан и местният Исторически музей, провеждат също тематични тържества. Изграденият православен храм носи името на Св. Георги Победоносец.

Гостували са високопоставени държавни лица (включително президентите Георги Първанов – 2006 и 2011 г., и Петър Стоянов – извън президентския си мандат – през 2015 г.), както и военни от България и Румъния. За стогодишнината на епопеята през 2016 г. бяха раздадени 100 възпоменателни значки на представители на различни институции, заслужили специалното внимание на организационния комитет на честването (първото по рода си е още през 1917 г.) за поддържането на мемориала.

Сред адресатите бяха тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова, тогавашният военен министър Ненчев и други военни дейци, настоящият кмет д-р Димитър Стефанов и бивши кметове на община Тутракан, творци с научни звания. Същата година панихидата бе отслужена от българския митрополит Наум – духовен водач на Русенска епархия, част от която са храмовете в община Тутракан, и от митрополит Теодосий от Румънската православна църква.

На същото тържество на началника на Военна академия бе връчена гилза с пръст от мемориала в Шуменци – най-голямото на територията на България военно гробище от войните за национално обединение. Предвидено бе да бъде поставена в започнатата през 1933 г. Алея на победите, намираща се на територията на Академията, за да бъде завинаги под една от 87-те колони, символизиращи българския военен дух от „Онгъла до Драва и Мур“.

Инициативата датира от 2009 г. и вече са поставени подобни гилзи от бойните полета на Априлското въстание, Сръбско-българската война и Балканските войни, както и от Втората световна война, а от 2015 г. насам специални експедиции събират пръст от боевете през Първата световна война.

Комплексът е място за преклонение пред българската армия, мемориал на обединението, подбудител на българската, румънската и европейска идентичност. По думите на тогавашния главнокомандващ генерал Стефан Тошев Тутракан е „българският Йерусалим, който трябва да се пази и помни“.

Перспективата:

Актуален е проектът „Разширяване на експозицията на Мемориален комплекс „Тутраканска епопея – 1916“ в село Шуменци“ – културен обект от „национално значение“ в рамките на програмата за европейски субсидии „Региони в растеж”. Инвеститор и кредитополучател е община Тутракан. Предвиденият бюджет възлиза на около 5,5 милиона лева с ДДС, от които 76 % – грантово финансиране, 9 % – заем, 5 % – общински средства и 10% грант от частен тутракански спомоществовател. Първата копка предстои в рамките на тържеството „105 години Тутраканска епопея“, предвидено за 5 септември 2021 г. според поканата на организаторите до инситуциите и гражданите.

Създаването на модерна експозиция, която комбинира използването на актуален и интересен исторически наратив и съвременни технологии очакваме да повиши посещаемостта в обекта с минимум 50 % още през първата година от откриването му. За целта ще бъдат изпълнени технически и работни проекти за енергийно ефективна, самоиздържаща се сграда с РЗП (разгъната застроена площ) от приблизително 750 кв.м. Тя ще включва една основна експозиционна зала, диорама, пространство за търговска дейност и сервизни и технически помещения.

Модернизацията на експозицията за събитията, случили се през Тутраканската епопея и Първата световна война, е възможност за изграждане на по-стабилна културна регионална, национална и европейска идентичност и допринася за подобряване на образованието по новата българска история. Експозиционните площи ще описват войните за национално обединение, представени чрез съвременни технологии като киоски, интерактивни карти, съчетани с класически музейни експонати от периода. 

Многофункционалната зала ще се ползва основно за дейности и събития в унисон с характера на комплекса – исторически филми, исторически чествания, конференции, образователни курсове, дебати и лекции. Диорамата ще инсценира епизод от реалната битка. Тя ще бъде допълнена с тримерен филм, който посетителите ще наблюдават с помощта на  VR очила. Ще бъдат предлагани брошури, книги и сувенири. Увеличението на посетителите ще бъде от полза за местния бизнес и за местните хора, работещи за посрещане на туристи.

С надеждата комплексът да се превърне в център за образование, облагородяващ и развиващ чувството за социална съпричастност, какъвто би трябва да бъде мемориалът – своеобразен поклон пред паметта на 200 000 българи, загинали във войните за обединение на всички българи в границите на една държава, както заяви преди време д-р Анатолий Кънев – почетен гражданин на Тутракан, председател на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“.

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар