вторник, 7 септември 2021 г.

Древнопросиялата Доростолска епархия чества 20-ата година от възстановяването на седалището си в Силистра


Доростолска епархия, създадена през 390 г. и управлявана от близо 50 митрополити от началото си до днес, ще проведе специална програма по повод 20-ата година от възобновяването си с център Силистра след решение на Църковно-народен събор, проведен на 17 декември 2001 година.

В продължение на десетина години години местните религиозни общности и светски власти водиха борба за възстановяване на историческата правда и необходимост древният крайдунавски град да възвърне и тежеста си в духовната сфера. В двете десетилетия начело на епархията бяха митрополитите Иларион и Амвросий, а от тази година - митрополит Яков. Да припомним, че до преди 20 г. имаше Доростоло-Червенска епархия с център Русе от 70-те години на по-миналия век, която бе разделена на Доростолска епархия с център Силистра, обхващаща около 50 храма в общините Силистра, Дулово, Алфатар, Ситово, Кайнарджа, Главиница и Тервел; и на Русенска епархия с център Русе (вкл. Тутракан и общините от Разградска област).

В програмата на 8 октомври: в 10:30 ч. - откриване на изложба с рисунки от деца на тема "20 години моята Епархия"; научна конференция "История на Древнопросиялата Доростолска епархия" (11:05-14 ч. ) с теми: светите Доростолски мъченици (в тяхна чест преди 5 години патриарх Неофит освети специална икона); възстановяване на Доростолска епархия; роля на Българския патриарх Неофит за възстановяване на
Доростолска епархия; спомени за митрополит Иларион (духовен водач в периода 2003-2009 г.); спомени за митрополит Амвросий (духовен водач в периода 2010-2020 г.).
На 9 октомври: посрещане на митрополитите и епископите, участници в празника, Освещаване на църква "Св. Николай" и архиерейска света литургия в с. Межден.
Назаем от блога Версинаж: кои са Доростолските мъченици, в името на които бе осветена икона също преди две години?
Става дума за 21 мъченици на христовата вяра, сред които и Дасий Доростолски (3 в. сл. Хр.), чиито мощи бяха донесени в България от папа Йоан Пвел II и преди 15 години част от тях са за вечно поклонение в силистренския православен храм, носещ имената на св. св. първоопастоли Петър и Павел.
Как се е стигнало до жертвата му, поради която се празнува от православната и от римокатолическата църкви в деня на смъртта му – 20 ноември? Жителите на града се готвили за празника на езическия бог Сатурн. Според обичая 30 дни преди празника те избирали красив юноша, обличали го в красиви дрехи и му оказвали царски почести, а в деня на празника го принасяли в жертва на бога.
Този път изборът паднал на св. Дасий. Като узнал това, той казал: „Ако ми е съдено да умра, по-добре да умра за Христа като християнин“. Той открито изповядал пред съгражданите си своята вяра в Христос, изобличил ги за тяхното злочестие и заблуждения, и обърнал много от тях в Христа. Поради това по заповед на императорите Диоклециан (284-305) и Максимиан (284-305) той бил обезглавен след жестоки мъчения.
Други по-малко познати доростолски светци, за които има жития, са Емилиан (на брега на р. Дунав върху лобното му място са издигнати епископска базилика и епископска резиденция), Квинтилиан, Дадас, Пасикрат, Виталиан, Валентиниан, Юлий, Никандър, Марциан, Максим, Исихий Доростолски, Калиник, Кирил Доростолски и др. Представяме Ви кратки сведения за някои от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар