петък, 24 септември 2021 г.

Фолклорна група „Добруджа" Силистра с концерт за 30-ата година от своето създаване

23 септември 2021 г. Салон на Драматично-куклен театър Силистра. Свой юбилеен концерт за 30-ата година от създаването си проведе Фолклорна група Добруджа", която от 1997 г. насам е част от Народно читалище Доростол Силистра, научи ВЕРСИНАЖ. 

Поздравления и цветя от НЧ Доростол чрез председателя на настоятелството Маргарита Любомирова, от Ели Тодорова - областен управител на област Силистра (отделно ваучер за награда), д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, д-р Мария Димитрова - председател на ОбС Силистра от името на законодателния орган, както и от общинските съветници от ПП АБВ

Поздравления също от РЕКИЦ Читалища Силистра, представляван от ст. експерт Мария Неделчева, от НЧ Н. Вапцаров - град Тутракан, НЧ Пробуда - село Калипетрово, НЧ Възраждане - село Сребърна, от ДФФ Добруджанче при АНПТ Силистра, от Смесен хор Седянка, от Клуб По първи петли и др. Специален поздрав с изпълнение на народния оркестър и на танцовия състав на АНПТ Силистра с главен худ. р-л Тихомир Лефтеров.

Представителите на Фолклорна група „Добруджа“ са сред примерите за съхранение на фолклорната съкровищница на нас, българите, и в частност на добруджанци, на завещаното от дедите ни безценно като съдържание народно творчество. Както е известно, то е събирателно понятие за литературни и музикални произведения с неизвестен автор или с творец, чието име, за съжаление, не е останало за поколенията. Както казват учените, фолклорът обединява в единен разказвателен „пакет“ религиозни и митични елементи, практичното и езотеричното от живота на живелите преди нас, и всичко това най-често е обвързано със светските традиции от всекидневието на българина християнин.

В лицето на група имаме хора, представящи песни и обреди през годините пред разнолика публика, пред жури на не един и два конкурса. Групата е създадена като клубна формация през 1991 г. от 5 жени: Рада Максимова, която е пръв ръководител на самодейките, Йорданка Бацинова, Иванка Моканова, Мария Лазарова и Митанка Пейчева. Шест години по-късно е вече формация към най-старото читалище в град Силистра, когато начело на групата е Цоньо Цонев. Най-дългогодишни участници в групата са  Радка Вълчанова, Петранка Добрева, Димитричка Костова, Калинка Борисова, Ненка Драгоева и др.

Сред тях е и Мария Христова, която от 2000 г. насам е неуморим и всеотдаен организатор на групата, и чиято обществена дейност бе възнаградена преди няколко години с решение на Общински съвет Силистра с „Награда за граждански принос“, а е отличавана неведнъж и със специална статуетка за представяне на автентични носииТя предостави на читалището в чест на празника на групата женска жътварска носия като начало за оформяне на малък етно музей. Това е 16-а носия, която алфатарката родом е дарила на различни адресати, някои от които са от Япония, Русия, Полша, Украйна и други страни - става дума за официални гости на община Силистра, към чието посрещане самодейката е станала съпричастна по този уникален начин.

Музикални ръководители на групата в миналото сабили хора като акордеониста Минчо Панев, който като музикант е достигал неведнъж до медали с различна стойност, и който наскоро отново е поел самодейките за репетиционния процес и за концертните изяви. Както още колегите му Георги Недков и Пламен Калчев, който на конкурсна проява има присъдено звание „Маестро“.

Под тяхно ръководство самодейките имат успехи в много местни, регионални и национални фестивали, както и в народни събори. Спомен за творчески изяви са останали и от международни фестивали в съседна Румъния. Резултатът от тази извънредно голяма активност са 50 медала, 15 плакета, 10 статуетки,  5 купи, приз „Златен Орфей“ и безброй грамоти и дипломи.

Солисти на групата през последните  години са Руси Стефанов –  носител на повече от 10 медала, Руска Боева – завоювала 7 медала и все златни, Пенка Василева - също с медали, но и с признание за обичай, Марийка Лозева, Живка Розинова, Димитричка Симова – 6 отличия. Благодарение на тях и на групата като цяло са постигнати отлични резултати, възнаградени с грамоти, дипломи, плакети и много медали.

В репертоара и в биографията на Фолклорна група „Добруджа“ са многобройни образци на добруджански песни и танци. Както и на обичаи, почерпени от непресъхващия извор на българското народно творчество. Групата има над 10 телевизионни записа, в т.ч. на стари добруджански песни, осъществени през последната година - всеки от юбилярите получи диск с тези изпълнения, както и специални поздравителни адреси от читалищното настоятелство. Обичаи като „Лазаруване“, „Жътва“, „Гергьовден“, „Бабинден“ са пресъздадени в повечето случаи с народни носии, някои от които са по на сто години. Групата участва в различни местни прояви: „Празник на хляба“ и „Празник на Еньовден“ – Силистра, „Гозбите на Добруджа“ – Сребърна, „Празник на динения маджун“ – Смилец, и др.

В празничния си концерт ФГ „Добруджа“ изпълни песните „Иван на Рада думаше”; „Събрали ми се събрали”; ; „Де се е чуло и видяло”; „Я излез, моме Стано”; „Иван из двори ходеше“; „Донка за вода отива“; „Добро льо, добруджанке ле“; „Гайда сред селото“; „Славей ми пее“. Солистът Руси Стефанов представи песента „Събрали ми се, Дойно ле”; солистките Пенка Василева и Живка Розинова, съответно песните „Тръгнала Златка лозе да копае“ и „Тантело моме”дуетът Божанка Николова – Димитрина Симова се изяви с песента „Рада на мама думаше”.






1 коментар:

  1. Здравейте дами и господа, имате нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

    Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг.

    Ние сме цялостна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най -ефективния и бърз начин.

    Ето някои причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
    * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
    * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да вземете назаем.
    * Бързо директно финансиране - Вземете заема си в рамките на 24 часа след одобрението.
    * Гъвкав лихвен процент - Достъпен лихвен процент от 3%.
    * Високи проценти на одобрение - Имате 99,9% шанс да получите заема
    * Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете Датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за продължителност 1-30 години.
    * Просто онлайн приложение.
    * Персонализирано ръководство и опит.
    * Без скрити такси

    Не губете възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят

    За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашето искане за заем чрез
    Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp/Telegram: +447903159998

    Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

    ОтговорИзтриване