петък, 17 септември 2021 г.

Народната певица Ивелина Димова ще съчетава в Силистра диригентство и школа

Народната певица с 19-годишен стаж в Държавен ансамбъл "Филип Кутев" София Ивелина Димова, която е родом от Силистра и в момента е сред най-разпознаваемите добруджански гласове в народната ни музика в началото на третото десетилетие на 21 век, е отскоро диригент на народния хор към Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ при  НЧ „Доростол 1870“. В началото на м. септември тя бе представена на новата си длъжност при завръщането си в Силистра вече с опит от наши и световни сцени, който може да превърне във възможност да предаде в своя школа в града, за да подпомогне възраждането на интереса към школуваното народно пеене.

Димова, която е майка на две деца, а нейната майка е дългогодишна самодейка в групи за стари градски песни, даде интервю за единственото в Силистра радио - Общинско кабелно радио. От него по публикация във Фейсбук научаваме: „Интересна промяна, така казват всички, неочаквана. Промените носят едно ново начало, нова надежда. Нещата, вярвам, че ще се случат по най-добрият начин, тук в Силистра. Започнахме новия сезон с ансамбъла преди две седмици. На 1 октомври стартира школа за народно пеене „Глас от Добруджа“ към ЦПРЛ - Обединен детски комплекс - извънучилищна дейност при община Силистра.

Обновяваме състава с нови певици и се надявам нещата да тръгнат в наистина добра посока. На 23 септември имаме участие (юбилеен концерт на Фолклорна група "Добруджа" - 30 години от основаването й), следват записи, което само по селбе си е доста силно начало. Надявам се и така да върви и занапред. Благодаря на директора Гинка Вандева за поканата да стана част от екипа: каня всички дечица от Силистра, които имат желание да опитат да се занимават с народно пеене, да продължат при мен. Успехът се постига с постоянство, упоритост и вяра в собствените възможности.

От училище (бел. ред. - става дума за Средно училище "Никола Вапцаров"Силистра - някога ЕСПУ, а после и СОУ, когато имаше и специализирани музикални паралелки) спомените са ми много хубави. Истински приятелства, които продължават и до ден днешен. Пея, откакто се помня. Непрекъснато в нашето семейство винаги се е пяло на празници. Исках да ставам гъдулар, танцьор. 

В работата на школата тя залага децата да се учат на автентичен фолклор, но, разбира се, трябва да се обръщаме и към съвременните тенденции, защото е хубаво да запазим традициите по интересен начин. Да се учим на любов към народното. Да имаме любов към нашия фолклор. В училище има застъпен сериозно български фолклор в учебниците. Особено от до 4 клас (семестриално завърших начална педагогика), имам поглед и в тази насока какво се изучава.

"Нека бъдем здрави и да се опазим в тези трудни времена. Да бъдем живи и здрави! Да бъдем добри хора, да бъдем толерантни, съпричастни! Животът с музика е по-приятен, по-лесен и по-розов“, каза в заключение Ивелина Димова. 

В допълнение чрез Фейсбук от Галина Дурмушлийска - знакова певица от Добруджа: "Браво, Ивелина! Добър избор! Аз също бях 15 години в държавен ансамбъл. Бях четвъртата от ляво на дясно в хора и пеех соло, когато ми дойдеше ред. А той все не идваше, докато не решиха, че съм "визуално неотговаряща и недопринасяща за развитието на ансамбъла" и ме освободиха. Добре е, че ти сама си си тръгнала. Тесни са ансамблите за душата на Твореца. Иска се кураж, хъс и много талант, за да поемеш сам юздите на кариерата си в свои ръце. Ти имаш всичко: красива си, умна си, пееш хубаво и стилно. Добруджа има нужда от теб. Пожелавам успех! Ако не ти помагат, поне да не пречат. Защото всеки район ражда таланти, но не всеки успява да ги задържи. Прегръщам те, успех!!!!!".

Няма коментари:

Публикуване на коментар