сряда, 8 април 2020 г.

Родом от село Сокол е създателят на селските образователни институти в Турция


Исмаил Тонкуч е роден през 1893 г. в село Сокол, община Главиница, област Силистра, в семейството на баща – емиграт от Крим, и майка – родом от Добруджа. Начално образование Завършва в родното си село, основно в Силистра, а висше – в Кастамону в Турция. В Уикипедия за Исмаил Тонгуч пише: Турски учен в сферата на образованието, архитект на селските институти и генерален директор на началното образование…, с важен принос за турската образователна система (аване на т.нар. Селски образвателни институти). За него са написани много книги и са открити училища, носещи името му”.

През 1914 г. заминава сам Турция, за да продължи образованието си, след което през 1918 г. е изпратен в Германия също с образователна цел като участник в осеммесечна програма в учителска в района на град Карлсруе. Връща се в Анадола през 1919 г. и започва да работи като учител по физическо възпитание, рисуване и занаяти. Малко преди гръцката окупация през 1921 г. е назначен в град Анкара, а през 1922 г. е изпратен отново да учи в Германия. После е учител и ръководител на училище в Коня и в учителското училище в Анкара. По-нататък преподава в учителската школа в Адана, а през 1925 г. пак е в Германия за пет месеца, за проучване на институтите за професионално образование.

 На 26 януари 1927 г. се жени  за учителката
Нафиа Камил
, с която имат двама синове,
родени през 1928 и 1938 г.
На 11 март 1926 г. е назначен за директор на министерството на образованието. Преподава в курсове, открити за инспектори за начално образование, вкл. в Анкара, и открива международното изложение за учебно оборудване в сегашната столица на страната. Между 1929 и 1933 г. заема активни позиции в Институт за образование, като е основател на катедра „Живопис и бизнес“. В тези години е изпълнявал политиката на държавата, предвождана от Куемал Ататюрк в периода 1923-1938 г. На 3 август 1935 г. е назначен за генерален директор на началното образование, което ще служи за създаване на селски институти (в тези години по-малко от 10% от населението е грамотно), чийто пръв курс е открит през м. юли 1936 г. в рвайона на град Ескишехир.
През 1937 г. е въведен Закон за учителите в селата и в същия район са открити първите училища за учители извън градовете. През 1938 г. Тонгуч посещава България, Унгария и Германия, за да вземе опит в сферата на образованието. Същата година застава начело на Главна дирекция за начално образование.

На 25 септември 1946 г. Тонгуч е отстранен от поста си от тогавашния президент на държавата Исмет Иньоню, управлявал от 1938 до 1950 г. (любопитна подробност – майка му е също изселничка от България). Вместо него назначава Съвет за образование. През 1954 г. роденият в Сокол образователен деец се пенсионира доброволно. Пътува из Европа през 1956 г. и изучава работата на Детско селище Песталоци в Швейцария. През 1958 г. се разболява и умира на 24 юни 1960 г. в Анкара

Материалът е създаден по инициатива и текст на Хабил Курт, поет и писател, почетен гражданин на община Ситово, през 90-те години на миналия век е кмет на село Босна, а по-късно е и общински съветник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар