сряда, 29 април 2020 г.

Храмове са най-старите сгради в Крайдунавска Добруджа

Тюрбе в Тутракан
В област Силистра имат над 100 религиозни храма - на християни, мюсюлмани (вкл. алевити), привърженици на арменското и на юдейското вероизповедания, на адвентисти от седмия ден, както и средища на протестанти. Някои от обектите са известни като места за поклонения, защото са емблематични за съответната религия. 

Най-вероятно храмовете са и най-старите сгради изобщо в областта - това със сигурност се отнася до Арменския апостолически храм в Силистра (400 г., най-стар по рода си в страната), до Куршумлу джамия в Силистра (трета по важност в Североизточна България, градена през 17 в., паметник на културата), ритуален комплекс "Елиезер Папо"(в чест на едноименния равин от началото на 19 в.). Някога в града е имало действаща синагога, сега ползвана от друго вероизподание.
Аязмо Руйно, с тюрбе

К-с "Е. Папо"
Силистра

Половината от стоте религиозни обители са свързани с мюсюлманството и с алианското религиозно течение. Според публикация във Фейсбук на Исторически музей Тутракан в крайдунавския град най-старата сграда вероятно е алевитско тюрбе: "То е посветено на Сабри Хюсеин (Софта баба) и е една от емблематичните сгради в града, построено около средата на ХІХ в. За него малцина знаят, защото е частна собственост. 

Представлява осмоъгълно пространство с полусферично куполно покритие. Осемте ъгъла на пространството преминават в купола, завършващ без отвор на върха си. Стените на постройките са масивни, изградени с камъни, а прозорците с железни решетки.

Арменски храм
Силистра
Старата джамия 
Силистра
Стъпки на Демир Баба край село Йорданово
До средата на ХХ в. накшбендите, бекташи, казълбаши от града и района са посещавали тюрбето и семахането всяка седмица в неделя вечер. Широко разпространено е вярване в града и района, че Софта баба притежава сила, с която може да помага предимно на болни, става повод за посещаване на тюрбето от вярващи, изповядващи различни религии".

В Силистренско подобни свои храмове, някои от които са кенотафи, т.е. без погребения (по дефиниция - надгробен паметник без гроб), алевитите имат в селата Черник, Брадвари, Руйно (в м. Аязмо), както и в село Варненци ("Денизли Али Баба", което е с 4 погребения). Село Йорданово е прочуто, че през него е минал Демир Баба (едноименното теке е в м. "Сборяново" в Исперихско), където е оставил своите "стъпки".

Няма коментари:

Публикуване на коментар