понеделник, 20 април 2020 г.

Танцьори от Силистра и Русе със своя школа в Чикаго



Силистренското момче Петър Минков - някога един от най-добрите наши танцьори, преди 30 години достигна до една от най-високите групи сред майсторите на спортни танци. До 1990 г. в Силистра бе единственият в страната турнир на открито за спортни танци. Провеждан е на два пъти (1988 и 1999 г.) на площадката във вътрешния двор на Младежкия дом. Тогава специално за участие в него идваха танцьори от цялата страна, защото беше уникален като форма на провеждане.

Още повече и в онези времена нашият град беше екзотика. За мнозина участие в културно и спортно събитие (примерно бакетболистките бяха сред най-добрите в страната, а футболистите - на прага на "А" група) бе най-подходящият повод, за да пребивават край река Дунав в столицата на "най-северния север". Сега Петьо е някъде далече - в САЩ, където живее и преподава спортни танци. И за съжаление от доста години не се е връщал в родния си град.

Преди време за него си спомни хореографката от Танцов клуб "Импресия" Наташа Кунева: „Над 20 мои възпитаници от различни поколения в момента преподават наученото от мен – в страната и в чужбина, сред тях и Петър Минков, разполагащ със своя танцова школа заедно с партньорката си от Русия". За Минков спомени трябва да има и Росица Памукова - негова треньорка от края на 80-те години на миналия век, която също живее и работи в САЩ - в Лас Вегас. Преди години Петър Минков влезе в американски календар на състезатели по сптортни танци, за което тогава също съобщи Кунева по информация на майката на силистренеца - Нуша Минкова от Къща "Ритуал".

От сайта chicagoharvestmoon.com научаваме: "Петър Минков и Юлия Корнилова са много популярна танцова двойка. Базирани са в Чикаго и са национални финалисти на САЩ. Той е от Източна Европха, а тя е национален професионалист по танци в Москва (шампион е в Русия за 2000 г.)". 

От друг сайт (myemail.constantcontact.com) разбираме: "През 2017 г. Петър и Юлия са домакини на Chicago Harvest Moon Ball Championships - едно от най-старите състезания по бални танци в Съединените щати (през 2016 г. това състезание преминава с близо 6 000 участници)".

От трети сайт (northshoredancesociety.com) попълваме пъзела: "Петър Минков е сертифициран инструктор по бални и латино танци, професионален състезател по танци и има над 25 години опит в танца и преподаването. Той е състезател по бални танци към Американската асоциация на терпсихорите и собственик на най-старото състезание по бални танци в САЩ Moon Ball Dancesport Championship.

Опитът му но инструктор по танци (в клуб North Shore Dance Society - Glencoe, създаден през 2017 г. заедно с Александър Бонев, който е родом от Русе), съчетан с широки знания, експертиза и житейски опит, го прави идеален да подготвя ученици от всякакъв произход и възраст. Участието му в семейния бизнес за планиране на сватби и фото сесии му дават предимство в балната индустрия, тъй като добре знае как да помага на обучаемите да се подготвят за своето специално събитие.

Александър Бонев е професионален танцьор, сертифициран инструктор и хореограф с над 22 години обучение и над 8 години преподавателски опит. Притежава богат опит в състезанията и изпълнението в различни танцови стилове и дисциплини. Той започва своята танцова кариера на 6-годишна възраст в родния си град Русе, България. Обучавал се още в Русия и в Обединеното кралство, вкл. модерен балет и гимнастика. През 2010 г. Александър е избран за един от професионалните танцьори за версията на България на Dancing with the Stars „DWTS”. След успеха на DWTS Александър продължи да преподава и хореограф за Impulse Ballet, една от най-големите танцови компании в България. През 2011 г. Александър завършва в България Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

Петър Минков се запознава на 9-годишна възраст в родната си страна Българияс с балните (спортните) танци. Още от първите моменти на дансинга той е знаел, че това ще бъде негова страст през целия живот, която в крайна сметка се превръща в негова професия и начин на живот. Победител е в над 20 професионални първенства по бални зали в САЩ. Бил е номер 4 в САЩ, както и няколко години подред в топ 16 в света ."

Повод за настоящото припомняне за славни времена на силистренските спортни танци, които са и имали други запомнящи се имена, бе клип в Ю туб с танцовата двойка Петър Минков - Юлия Сороката (https://www.youtube.com/channel/UCa85sAqiuPSMeQagvegtpgA)
където има два записа, първият от които е от от преди седмица, а вторият е от вчера - навръх Великден. Също в интернет на адрес https://www.youtube.com/c/TheDancersBook?fbclid=IwAR2Op-5hZcBo5J53whrIDO5OkI63Lg0bwfmGKq_u-JSLcm8U1mXpKBy7rUM, е т.нар. Книга на танцьора с уроци по танци за всички, която русенецът рекламира в Ютуб.

За началото на спортните танци в Силистра разказва Росица Памукова, в момента живее и работи в Лас Вегас в САЩ: "В Силистра аз и партньорът ми Тодор бяхме първата танцова двойка. В начарлото на 80-те години на миналия век Младежки дом Силистра покани треньори от Варна да ни помагат. Те идваха в неделните дни, а ние репетирахме през седмицата. На следващата неделя проверяваха как сме се справили и така работихме. Тогава дойде и идеята да бъде организиран  турнир в Силистрра – в 1980 г. Имаше участници от два русенски клуба, още от София, Бургас, Варна и др. Ние бяхме представителите на Силистра, нямахме голм опит, но имахме много ентусиазъм. Заехме четвърто място, но бях щастлива и много вдъхновена.


След това ни изпратиха в школа за ръководители на самодейни колективи в Пловдив. Идеята беше да се популяризират спортните танци. Младежкия дом правеше всичко възможно да ни помага: осигуряване на зали, костюми, пътувания по състезания. Работихме с прекрасни деца, които вече са  пораснали и поели своя път.

В Силистра аз и партньорът ми Тодор бяхме първата танцова двойка. В начарлото на 80-те години на миналия век Младежки дом Силистра покани треньори от Варна да ни помагат. Те идваха в неделните дни, а ние репетирахме през седмицата. На следващата неделя проверяваха как сме се справили и така работихме. Тогава дойде и идеята да бъде организиран  турнир в Силистра – в 1980 г. Имаше участници от два русенски клуба, още от София, Бургас, Варна и др. Ние бяхме представителите на Силистра, нямахме голм опит, но имахме много ентусиазъм. Заехме четвърто място, но бях щастлива и много вдъхновена.

След това ни изпратиха в школа за ръководители на самодейни колективи в Пловдив. Идеята беше да се популяризират спортните танци. Младежкия дом правеше всичко възможно да ни помага: осигуряване на зали, костюми, пътувания по състезания. Работихме с прекрасни деца, които вече са  пораснали и поели своя път".

В момента най-изявеният танцьор от силистренската школа е Илия Добрев, който в момента се състезава за клуб в Любляна с партньорката си от Словения Ана Месец, с която са шампиони на най-западната страна на Балканския полуостров. Три са клубовете за спортни танци в Силистра в момента. Отделно клуб има в Тутракан.

В Силистра от години не се провеждат турнири по спортни танци - в далечното минало - в 80-те години на няколко пъти (последно през 1989 г.), в 2006 г. - веднъж със статут на открит турнир, както и поне 5 (до 2011 г.) за купа "Дръстър". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар