неделя, 5 април 2020 г.

Лебед радва рибари край Силистра

Лебедите не са от най-популярните в Крайдунавска Добруджа птици и може би заради тоса са едновременно атракция и случай за възхита. Поредният повод е лебедът, споделен със серия от снимки във Фейсбук в популярната група "Забелязано в Силистра". Инициативаат е на потребителя на мрежата Данаил Иванов. Покрай успешния улов на шарани в язовир край града в близост до ореховата гора пред взора му попада и самотен лебед. 

За лебеди преди нашествието на пеликаните на границата на змата и пролетта - дколкото прнез 2020 г. имаше подобна времева "граница", споделиха и от езерото в Сребърна, които обаче си плуват в световно известното блато отделно от къдроглавите пеликани - непреходната гордост на едноименния биосферен парк - "Елдорадо на птиците". Преди години лебеди имаше и в акваторията на река Дунав пред комплекс "Дръстър". За радост на всички преминаващи. 

Историята обаче познава и друг случай (някъде в началните години на първото десетилетие на новия век), когато лебеди нямаха късмет да оживеят в село Бистра. Тогава по време на епидемия от птичи грип местни бедняци направиха опит да си приготвят угощение с бели красавици от близък язовир. Който трлбва обаче разбрал за подготвената нетрадиционна трапеза в най-неподходящия момент, и разбмира се е имало "последствия" за позволилите си своеволието жители на селото.

В положителен ракус обаче остава случаят с бялата лястовица, навестила Силистра преди повече от десет години. Тогава това бе предпочитана новина за медиите, а за гражданите - възможност за фото сесия, от която излизоха не една и две снимки, подходящи за подарък за приятели у нас и в чужбина (зная го от личен опит, фотографите в оня момент не пропуснаха да изкарат по някой лев - и правилно). Е, тази зима не се радвахме на сняг, колко му е да се повиши настроението ни от един единствен лебед, при това плуващ самотно във водите на един от най-посещавинете с цел риболов язовири в Силистренско.
Данаил ИвановДанаи

Няма коментари:

Публикуване на коментар