сряда, 22 април 2020 г.

Славният равин Елизер Папо вече и на брошура на английски език

Силистра е град с руини, останки и история на над 1 900 години и в рамките на най-малко 4 различни цивилизации, вкл. на представители на остновни религии. За всичко това свидетелстват паметници и храмове, както и места за поклонения. Сред тях е комплексът, изграден по частна инициатива върху бивш общински терен до р. Дунав. Той е свързан с известния равин Елиезер Папо, спасил преди близо 200 години Силистра от чума, изграждайки карантинни пояси по време на Руско-турската война през 1828-1829 г.

За него - религиозния водач, почитан по цял свят от ортодоксалните евреи, тъй като е и учен с написани трактаки, бе изработена брошура на английски език. Тя е дело на краеведа и учител по история  Иван Занов, заедно с журналиста Аврам Леви. 

За осъществената идея на хартиен носител г-н Занов заявява: "Участвах в обучение за изучаване на Холокост и от обучаващата организация отпуснаха 500 лв. по малък проект в чест на Елиезер Папо. Своеобразният справочник е издаден със спомоществователството на The Olga Lengyel Institute (www.toli.us) и е реализиран по проект на Спортно училище „Дръстър“ Силистра, в което преподавам. 

С Аврам и Александър Леви стъкмихме брошура, която вече е факт.  В нея се разказва за Елиезер Папо, който е роден в края на 18-ия в. в семейството на равин в град Сараево (днешна Босна и Херцеговина). Като първенец на випуск по богословие завършва едно от най-реномираните религиозни училища в Букурещ (столица на днешна Румъния). Предлагат му да избере къде да отиде на работа като равин. Той казва, че иска най-малката и безпросветна еврейска община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра - малък градец (с крепост) в тогавашната Османска империя. (Бел. на ВЕРСИНАЖ - според дин Георги Атанасов, ст. н. с., който завежда археологическата експозиция в Регионален исторически музей Силистра, до преди изселването в Израел в края на 40-те години на миналия век, в Силистра са живели не по-малко от 500 евреи, изчислявани на базата на 80 фамилии).

Равинът имал и степен по медицина, поради което започва да лекува хора, без оглед на религиозната им принадлежност. Организира и училище. Пише книги, като сред тях е текстът „Пеле юец, с чиято помощ се случват чудеса, поради което се изучава по целия свят. 

И до ден днешен хора от всякакви националности идват на гроба на чудотвореца да измолят от него ходатайство да се сбъднат желанията им. Най-често големи групи евреи от цял свят посещават комплекса в навечерието на еврейската нова година - Рош хашана. За вярващите има и ритуал - преди да отправи молбата си, всеки трябва да се изкъпе или в река Дунав, или в специално направена баня с вода (микве), събрана от дъждовете и от топящия се сняг. Може да се молиш индивидуално, но се смята, че чудотворецът чува желанията по-лесно, ако хората са се хванали за ръце около гроба. Обикновено - поне в предишни години, в тържествената програма участваха виден равин от Израел, както и известен изпълнител на популярни песни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар