сряда, 22 април 2020 г.

Програма Достъп до информация внесе становище в народното събрание срещу предложени промени в ЗДОИ

2011 г. Изп. директор на ПДИ  Гергана Жулева и Йордан Георгиев - областен координатор  от 2001 до 2012 г., избран за координатор номер на България за 2010 г. сред 28 областни координатори 
към програмата
180 организации и граждани подкрепят становището на Програма "Достъп до информация" срещу измененията в Закон за достъп до обествена информация.  На 22 април 2020 г. Фондация "Програма "Достъп до информация" внесе в Народно събрание на Република България Становище срещу предложението за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).


2019 г. Грамота за активен гражданин 
за Свилен Димитров,
Годишни награди в областта 
на свободата на информация,
Международен ден на правото да знам

Според оценката на ПДИ (неправителствената организация е създадена преди близо четвърт век), предлаганите изменения са в ущърб на правото на гражданите на достъп до информация и застрашават прозрачността на институциите.
Точно 29 неправителствени организации и 151 граждани от цялата страна подкрепиха становището. Кампанията бе инициирана от ПДИ по време на великденските празници, а мащабът на подкрепилите я е признак за разпознаването на значимостта на ЗДОИ за запазването на демократичните ценности в период на криза.
Награда „Златен ключ“ за Димитър Пецов -
заедно с наградените от ПДИ през
2017 г.  в Годишни награди 

в областта на свободата на информация,
Международен ден на правото да знам
2014 г. Грамота за Карен Кузуян -
в категория за граждани
До становището се стигна след като на 5 март 2020 г. група народни представители внесоха проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. В преходните и заключителните разпоредби на проектозакона се предлагат изменения в ЗДОИ. Чрез това предложение закон, който регулира основно човешко право, се променя със закон, който няма нищо общо с достъпа до информация. По-конкретно, предложението предвижда отмяна на правомощието на министъра на финансите да определя нормативите за заплащане на разходите за предоставяне на достъп до обществена информация.
2014 г. Международен ден на правото да знам.
Йорданка Узунска като кмет на Алфатар 2011-2015 -
грамота за институция в 

Годишни награди в областта 
на свободата на информация
Законът за достъп до обществена информация е от 2000 г. и е претърпял няколко изменения . В първите десетина години от новия век екипи на ПДИ са гостували в Силистра, за да разясняват закона пред разнообразна аудитория, вкл. журналисти и представители на властови институции, както и пред юристи. Последно подобна работна среща е имало в крайдунавския град през м. април 2017 г. специално за служители (на общата снимка).
Да припомним, че сред номинираните и наградените по различни поводи е имало и добруджанци - Костадин Костадинов, Карен Кузуян, Свилен Димитров и Димитър Пецов - граждани, Неформална група "Силистра диша", Росица Кирилова - журналист, община Алфатар.

За съдебно дело, спечелено срещу Община Силистра на „транспортна тема”, съобщи председателят на сдружение „Свят за всички” Ирена Маринова през 2010 г. и това бе сред първите пробиви чрез ЗДОИ на съдебно ниво. Многократно чрез областното координаторство за Силистра материали по темата от Крайдунавска Добруджа са публикувани в Информационен бюлетин на ПДИ. 

Калина Грънчарова (главен редактор на в. Тутракански глас- от 2013 г. насам - областен координатор на ПДИ за област Силистра - за активностите в областта през последните няколко години по отношение на ЗДОИ: На 21 април 2017 г. бе проведен семинарът в Силистра на тема "Прилагане на Закона за достъп до обществена информация – процедури, задължения и изпълнение”. В него участваха представители на общински и регионални администрации и на подразделения на министерства и агенции в област Силистра. 

През 2014 г.  в категорията „Гражданин, най-активно използвал правото си на информация“ награда „Златен ключ” с „Почетна грамота“ получи силистренецът Карен Кузуян, отличен с мотива „За активно използване на Закона за достъп до обществена информация по повод разрешаването на проблема с безстопанствените кучета в Силистра“.

Същата година в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“ с мотива „За подобряване на системата за прозрачност, за бързите отговори на заявления, доказателство за което са резултатите в рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите“ „Почетна грамота“ бе присъдена на община Алфатар,  лично получена от тогавашния кмет Йорданка Узунска. 

Наградите на Карен Кузуян и на община Алфатар са първите за гражданин и за институция от област Силистра в 12-годишната до онзи момент  история на наградите за Международния ден на правото да знам – 28 септември, честван в повече от 50 страни по света (началото е през 2003 г.).

През  2016 г. Неформална гражданска група „Силистра диша” бе отличена с „Грамота” за активно и резултатно използване на всички механизми на ЗДОИ в кампанията за спиране на общински проект, предвиждащ изсичането на 87 здрави чинара в центъра на Силистра. 

През 2017 г. Димитър Пецов, гр. Силистра, получи наградата „Златен ключ” в категория „Гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до информация” предвид проявена упоритост и последователност при търсене на информация по реда на Закона за достъп до обществена информация, вкл. за гражданска позиция, изразена с организацията на кампанията „Кмете, докога?” и за активността му по отношение работата на местната власт в Силистра. 

През 2018 г. той бе номиниран в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ” за проявена упоритост и активност през годината при търсене на информация за работата на местната власт в Силистра, ползвайки ЗДОИ. 

През 2019 г. Свилен Димитров и неформална група „Протест Силистра” бяха отличени с „Грамота” в категория „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ” за последователно и упорито използване на ЗДОИ”.    

Снимките са от публикации в сайта на ПДИ (http://www.aip-bg.org/).

Няма коментари:

Публикуване на коментар