сряда, 1 април 2020 г.

Рибарската махала в Тутракан - от "На всеки километър" до Галерия "Жельо Тачев"

"Записки по българските въстания" сащо са снимани в Тутракан през 1976 г.

Град Тутракан е една от перлите на Долния Дунав, където има няколко уникални неща – великолепен залез, уникален и единствен по рода си Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене“ и  също запазена в голяма част Рибарска махала (някога в нея са живеели 5 000 души, повече от две трети от които са имали рибарлъка за основна дейност ). От museumtutrakan.com научаваме: това е „рибарско селище (в момента със статут на „Архитектурен комплекс” във възрожденски дух), което единствено в страната се е обособило естествено по поречието на река Дунав”. И двата обекта имат най-високи оценки и са предложени за включване в замисления Сборник на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО. 
ФсБ-профил на Любомир Трифонов: снимка от сцена от "На всеки километър", 1969 г.



Понастоящем 5 са реставрираните  къщи в Рибарската махала, където има и свой Посетителски център. Една от къщите показва работилница за производства на лодка тутраканка. Някога на 7 места в града са ги произвеждали - било е занаят, който не се предава, а се „краде“. На 200 години е тезгяхът за дърводелските дейности в работилницата на последния мохикан ръчен производител – Румен Тросков.

От Фейсбук-профила „Жельо Тачев”, както се казва Художествената галерия в града, разбираме също: „Рибарска махала” в Тутракан неведнъж е вдъхновявала майсторите на четката. Представени са няколко произведения на изкуството, разкриващи очарованието на това единствено по рода си рибарско селище. Преди половин век то е било подходящо и за снимки на чъст от първата серия от легендарната филмова поредица „На всеки километър”.

На снимките: „Къща от Тутракан” на доц. Емил Богомилов,  Храмът „Свети Николай” на проф. Димитър Рашков и „Брегът на рибарите” от  Петя Денева 



Няма коментари:

Публикуване на коментар