четвъртък, 30 април 2020 г.

С водосвет и видео послания честват юбилея на Двора на кирилицата в Плиска



На 2 май т.г. се навършват 5 години от създаването на уникалния културен обект, наречен Двор на кирилицата от своя създател Карен Алексанян. Заради извънредното положенвие той ще премине в камерна обстановка: православният отец Андрей ще отслужи празничен водосвет и ще бъде поднесен венец на паметника на св. цар Борис Покръстител Български. Предвидено е във връзка с празника да бъдат събрани и видео послания от институции и граждани.
За изминалото време на територията на Двора на кирилицата, включващ галерия на открито на изработени в Армения паметници на всяка от буквите; галерия на картини с изобразителното изкуство; туристически и развлекателен център) са проведени около 100 културни събития, а е посетен от над 300 хиляди души. Сред тях са и множество добруджанци – ученици, творци, журналисти, както и представители на институции –винаги с участието на Областна администрация като пратеници на духовната столица на Крайдунавска Добруджа..
Поставените бюст паметници на писатели, творили на българската азбука по целия свят, до този момент са общо 44 бр. – сред тях българи, руснаци, украинци, беларуси, чеченци, ингушети, калмици, сърби, осетинци, буряти, арменци, якути, както и представители на други европейски страни. Бъдещите проекти са свързани с организиране и провеждане на международни фестивали с цел превръщане на Първопрестолна Плиска в културен и духовен център.

Няма коментари:

Публикуване на коментар