понеделник, 11 юни 2018 г.

В Силистра ротарианците откриха облагородена площадка за отдих


В Силистра с демонстративни мачове между няколко отбора от ФК "Доростол" - р. 2006 г., които са на трето място в завършилото първенство на Североизточната зона, бе представен финалът на проекта „Благоустройство на парк за спорт и отдих в Ж.К. „Дунав“ – ул. Сан Стефано - ул. Генерал Колев“ в Силистра“. 

Той бе реализиран като едно от четирите т.нар. авенюта (направления) на служба на ротарианците, а именно: службата на обществото, включваща провеждане на проекти и дейности на клуба, извършвани с цел подобряване живота в общността.

Проектът стана факт чрез доброволно дарени средства и труд от добросърдечни граждани и фирми от град Силистра, и от други градове на страната, присъствали на събитието Пролетен бал 2017, организиран от Ротари клуб Силистра с президент 2016-2017 Николай КостовПроектът е публично-частно партньорство и е реализиран от членове на Ротари клуб Силистра и техни партньори с помощта на Община Силистра и на кмета д-р Юлиян Найденов. 

Проектът е дело на общинска администрация Силистра, но при кандидатстването му в ПУДООС в екоминистерството не е получил одобрение. 

Със събраните от ротарианците средства и с общинска подкрепа бе облагороден един от най-големите обекти на открито в града, предвиден както за подрастващите, така и  за представителите на по-възрастното поколение. 

Районът е снабден с пейки и кошчета за отпадъци, има поставена метална маса за тенис, посадени са различни видове дървета, за съжаление част от тях са поругани от паркираните автомобили. На футболните отбори бяха подарени топки и съоръжения за тренировки, а на треньорите дъски за тактически инструктаж. Отличени с "Признание" на Ротари клуб Силистра бяха и двама досегашни членове на младежката структура Интеракт, които завършиха училище и предстои да станат студенти.

"В реализирането на проекта освен всичко са вложили много желание, любов и положителни емоции. Надяваме се той да подобри живота в общността и дълги години да може да се ползва от малки и големи за спорт и отдих. 

Да уважаваме себе си, България и нейната природа, за да създадем един по-добър свят за нашите деца" обясниха ротарианците със специални листовки, раздадени на присъстващите хора от различни възрасти. За футболистите и всички, уважили поканата за участие, бе уредена почерпка.

Ротари е доброволческа, хуманитарна неправителствена организация с нестопанска цел. В света има повече от 32 000 клуба с около 1,2 милиона членове ротарианци в над 200 страни. Ротари клубовете обединяват усилията на лидери от различни професионални сфери в името на каузи в подкрепа на обществото, средата и личностното себеусъвършенстване.

Целта на Ротари е да насърчава и да развива идеала за служба на обществото, като основа на достойно начинание и в частност да насърчава и възпитава: създаване на познанства като възможност да бъдеш полезен и служиш;  споделяне на високи етически норми в бизнеса и в професията, признаване значимостта на всяко полезно занятие, както и стремежа на всеки ротарианец да защитава името на своята професия и да служи на обществото; прилагане на практика на идеала за служба в личния живот, бизнеса и обществения живот на всеки ротарианец; работа за международно разбирателство, добрата воля и мира чрез приятелство на бизнесмени и професионалисти от цял свят, обединени от идеала за служба на обществото. 

Приоритетен проект на Ротари в последните 25 години е глобалното унищожаване на полиомиелита (детския паралич). От 1985 г. членовете на Ротари отделят от времето и средствата си, за да помогнат за имунизирането на над два милиарда деца в 122 страни. Ротари и неговите партньори намалиха случаите на полиомиелит в света с 99%.

ПРАВИМ РАЗЛИКАТА е девизът на Ротари Интернешънъл за 2017-2018 г., в която като президент на Ротари клуб Силистра е Павлин Иванов. Предстои финалът на един друг наш проект със светещите предупредителни знаци за пешеходни пътеки, които монтираме в момента на няколко места в града, най-често в близост до училища. Вървят проучвателни дейности и по най-новия проект - монтаж на системи за пречистване на питейна вода в няколко основни училища в Силистра.



Няма коментари:

Публикуване на коментар